Noahs Ark

#ARKALARM

Nieuwe Golf

Editie 09 — September 2015

Bericht van de Sponsor

Jiggens vindt altijd wel iets van dingen.

Stukje bij beetje word je ouder als rapper, vergelijkbaar met normale mensen wat dat betreft. Je krijgt meer last van blessures na studiosessies, je bent sneller moe als je aan het schrijven bent en je vergeet steeds vaker teksten (niet eens per se op het podium, gewoon in het algemeen). Er wordt je ook steeds vaker gevraagd om jouw mening over de jong(st)e generatie rappers. “Zijn ze wel goed?”, “Vind je niet dat ze het wel erg weinig hebben over wezenlijke zaken?”, “Is het te veel een 1-op-1 kopie van Amerikaanse hiphop?” en dat soort vragen die de suggestie wekken dat de stellers ervan er een niet heel positieve mening op nahouden en bij jou zoeken naar bevestiging.

Foto door Ilja Meefout

Nu wordt op dat soort vragen door de ervarenere rappers in de regel op drie manieren op gereageerd:

1. Vermijdend. De rapper in kwestie draait om het antwoord heen wat min of meer impliceert dat hij het werkelijk best wel kut vindt, maar dat hij niet de zuurpruim wil uithangen, wellicht om niet voor ‘oud’ uitgemaakt te worden.
2. Overenthousiast. Zó positief over de volledige nieuwe generatie dat het overduidelijk een leugen is omdat je nou eenmaal nooit iederéén tof kunt vinden, dit doen ze meestal om maar niet voor ‘oud’ uitgemaakt te worden.
3. Hoe ik het doe. Ik noem altijd gewoon een paar voorbeelden van toffe nieuwe rappers zodat ik het niet hoef te hebben over de nieuwe rappers die ik heel nep vind (is voor niemand leuk uiteindelijk). Mooi neveneffect van dat antwoord: je wordt niet voor ‘oud’ uitgemaakt.

“Ik meet waar ik van hou vooral langs één essentieel criterium: ik wil horen dat je niet bang bent.”

Nu vind ik sowieso dat mijn smaak niet per se belangrijker is dan de smaak van wie dan ook. Alhoewel, niet voor iedereen ter wereld, wel voor mij natuurlijk. Voor mij is mijn smaak van essentieel belang, anders weet ik namelijk niet wat ik leuk vind en dat zou mijn leven enorm complex maken. Mijn smaak heeft mij uiteraard geholpen bij het maken van mijn shit. Het is immers niet heel logisch muziek te maken die je zelf niet tof vindt. Tenzij je er stinkend rijk van kan worden en daarmee kunnen we vaststellen dat ik altijd dicht bij mijn eigen smaak ben gebleven. Maar dat ik door mijn carrière tot zo ver een bepaalde stijl heb ontwikkeld, betekent nog niet dat ik ook precies dát wil horen van andere rappers. Sterker nog: ik wil van mezelf het liefst niet eens horen wat ik eerder heb gedaan, laat staan van iemand anders dan mezelf.

Muziekjournalisten en andere soorten critici (zoals ‘mensen’) hebben weleens de neiging heel zwart/ wit naar ‘rap’ te kijken en uit te gaan van twee soorten: de simpele soort die vooral hedonistisch van aard is en de technisch hoogstaande soort die gaat over velerlei serieuze onderwerpen. Om de één of andere reden word ik veelal in de laatste categorie geplaatst terwijl ik over de loop van mijn carrière juist zo mijn best heb gedaan met grote regelmaat heel ‘plat’ te zijn. Ik persoonlijk hou van veel verschillende stijlen, daarom ben ik ook geen muziekjournalist maar muzikant. En dus ook waar het ‘nieuwe generatie’ rappers betreft, hou ik van allerlei soorten shit. Die ‘shit’ kan alles zijn: zingen met autotune, zingen zonder autotune, rappen met autotune, rappen zonder autotune, ik noem maar wat. Het kan me niet schelen. Ik meet waar ik van hou vooral langs één essentieel criterium: ik wil horen dat je niet bang bent. Dat is het enige waar ik heel erg op afknap. Rappers die hun best doen om iets te zijn dat ze overduidelijk niet zijn? Angst. Rappers die rappen dat ze ‘geen fok geven om anderen’? Angst. Rappers die te lang blijven hangen in een zelfde stijltje? Angst. Het kan me niet schelen wat je doet, maar doe het met volle overtuiging. Met liefde.

Op pakjes sigaretten staat soms ‘roken veroudert de huid’, dat is pertinent onwaar. Je huid is precies zo oud als jij, roken verandert daar niks aan. De rest van je lichaam is ook precies zo oud als jij, de manier hoe je rapt verandert daar ook niks aan. Ik ben mij bewust van deze heel vreemde vergelijking maar ik maak ‘m toch, mijn label, mijn stukje, moet ik weten en ik wilde gewoon iets zeggen over die tekst op sommige sigarettenpakjes. Het mooie aan ouder worden is dat je steeds beter weet hoe je jong had kunnen zijn. De door de wol geverfde rappers onder ons die niet bang zijn, hebben om die reden liefde voor onze jongere opvolgers. Dus mocht iemand nog twijfelen aan mijn liefde voor de youngens: welkom boys! Let’s fuck up some shit! En please, niet bang zijn!

FilosofischeStilte - I Forgot About It, When I Thought About It

EP nu uit

Artwork door Brian Elstak.

Tracklist:
01. Weightless ft. Janneke Nijhuijs
02. Up In Smoke
03. Delusional Tunes
04. My Air Black
05. Puppet Show
06. Circles ft. Clarisse Gispen

I Forgot About It, When I Thought About It van FilosofischeStilte ligt in de schappen! De vinyl release is de eerste EP in de serie Noah’s Ark Beats. Haal de vinyl via de shop of je favoriete platenzaak. Digitaal vind je de EP op Spotify, iTunes, Deezer, Google Play en alle andere digitale kanalen.

Vanaf aankomende donderdagavond doet FilosofischeStilte een tour langs verschillende Plato zaken in Nederland, waarbij hij nummers van de EP live speelt. Tijdens de tour zijn er verschillende rappers die de producer vergezellen tijdens zijn liveshow. Data koopavonden:

10-09 @ Plato Utrecht
17-09 @ Plato Deventer
24-09 @ Plato Zwolle
01-10 @ Plato Amsterdam
08-10 @ Plato Groningen

Jonna Fraser - Hoop Ellende ft. Hef

Vers getekend op de Ark

Jonna Fraser is getekend op Noah’s Ark! En hoe kun je dat beter vieren dan met een videoclip? De jonge Zaandamse rapper heeft Hef uitgenodigd om op de track ‘Hoop Ellende’ te springen en de signing te vieren. De video is gemaakt door Teddy Cherim, de productie is gedaan door Esko.

Binnenkort is de track te checken via de bekende digitale kanalen.

Noahs Ark Nieuws

De hoogtepunten van de afgelopen maand lees je hier. Het iets oudere nieuws wel. Voor nieuw nieuws en iets ouder nieuws check je onze Facebook.

Ballinnn’ spreekt met de hele Ark

Ballinnn’ spreekt met de hele Ark

Iedereen van de Ark is bij elkaar gekomen voor één groot interview met BALLINNN’ over Noah’s Ark. In het uitgebreide gesprek wordt onder andere gesproken over de opkomst, filosofie en toekomst van het label. Lees het unieke artikel hier, aangekleed met foto’s van Ilja Meefout.

Hef is Straight Outta Control

Hef is Straight Outta Control

Na het zien van de film ‘Straight Outta Compton’ is Hef samen met Adje, Cho, MocroManiac en Dio de studio van Big2 in gedoken. Drie dagen later zijn ze met het resultaat naar buiten gestapt: de EP ‘Straight Outta Control’. Bekijk beelden van de opnames via Puna en beluister de EP via Spotify en iTunes.

SpaceKees in de krant

SpaceKees in de krant

SpaceKees​ is aan het woord. In AD Amersfoortse Courant vertelt De $ onder andere over zijn muziek, het wonen in Amersfoort en over het verkennen van de menselijke fantasie. Lees het artikel met SpaceKees hier via onze Facebook pagina.

Telefoontje met Amber van VRGTNTTGNTNVRND

Telefoontje met Amber van VRGTNTTGNTNVRND

In de vorige editie van #ARKALARM presenteerde Kraan de track VRGTNTTGNTNVRND van Amber Flux. Het beladen nummer schreef Amber voor haar vader John die op sterven ligt. Naar aanleiding daarvan belt 3FM voor een stukje achtergrond. Luister dat fragment hier en lees het stuk van Kraantje hier.

De Kleren

Haal je favoriete Ark shirt in de shop! Er liggen zwarte én witte shirts met het Noah’s Ark logo in de digitale schappen. Daarnaast hebben we het Pigeon shirt van Dusty met artwork van Brian Elstak voor je klaarliggen. Haal de shirts en andere items hier.

Noah's Ark shirts! Noah's Ark shirts! Foto’s door Rein Kooyman en Yoji Moniz

Alle Noah’s Ark outfits vind je in onze shop.

Gowtu Gang

Vier gratis mixtapes

Gowtu Gang mixtapes

Maty Mike is een graag geziene gast in de Noordside vriendengroep van Onkel Omar. Abeltje (bekend van de Onkeltje en Abeltje mixtape serie reeks) schreef dit artikel voor Vice over hoe Mike een coma overleefde en er een album over schreef. Misschien wel dat indirect de vergankelijkheid van het leven deze vrienden inspireerde om in één keer vier mixtapes uit te brengen.

Gowtu Gang is Maty Mike's collectief met Onkel Omar en Joey Jordan als vaste leden. Joey Jordan is een uit Tiel afkomstige Molukker met dure auto's en venijnige raps. Op deze vier mixtapes worden ze bijgestaan door Arks eigen SpaceKees en Linde Schöne.

Download alle vier de mixtapes nu gratis via WeTransfer.

De week van SpaceKees

Een week uit het onnavolgbare leven van de Pe, in snaps.

”Wat dóet Kees eigenlijk?” is een veelgehoorde vraag in Nederland, hier het maandelijkse antwoord van de held zelf. Niet in foto's. Wel in snaps.

Volg SpaceKees op Snapchat en voeg ‘m toe: ruimtevankees.

LIVE: ARKRADIO

via Juize

Een speciale editie van ARKRADIO: live via Juize. Rondom het negen-jarig bestaan van Noah’s Ark bespreken Jiggy Djé, SpaceKees, Murda en Hef hun favoriete tracks in een echte radio uitzending. Ze presenteren hun favoriete tracks van het moment, all time en van elkaar. Inclusief lowf, én onbegrip voor elkaars keuzes. Luister de twee uur durende show.

Hoor wat wij horen door je te abonneren op onze Spotify account.

Arkboys

Lowf where lowf is due. Een ode van ons aan hen die JEEE zeggen als ze zien ons. Sta je er niet tussen? Mail, tweet of Insta ons vooral je meest trotse Ark gerelateerde foto momenten. We like dat.

 1. okayafrifa
 2. tuesdaysees
 3. nick.nrl
 4. yungunmomson

Alle outfits van de Ark vind je in de shop.

Brian Elsta(r)k

Maandelijkse beeldcolumn door Brian Elstak.

Bekend van zijn film Lowrey, de vorige edities, zijn shirtontwerpen en het artwork van Snelle Jelle presenteert: 8 Jaar Noah’s Ark - De Mixtape, HETISZOVER, De Ark De Triomf en Hefvermogen.

Throwback

Een filmpje uit de oude doos

Weet je nog? Vroeger? Nee. Precies. Daarom een klein stukje video uit de tijd dat het nog allemaal anders was. Zoals in 2013, toen Jonna Fraser nog geen Arkboy maar een CakeBoy was. Laat Jonna je meenemen door Zaandam terwijl hij pizzas rondbrengt op zijn scooter en hard op nadenkt over zijn toekomst. “Ik ben bezig met m’n kinderwens, het is echt, ik vecht tot ik binnen ben.” Welkom bij de Ark.

LeRoi3

Alternate artwork

LeRoi3

LeRoi3 heeft eerder het ‘Wrijving’ artwork van Aziz & Ramiks gemaakt en heeft hier een plek voor zijn alternate artworks. Eerder nam hij in #ARKALARM het artwork van 6,5, ‘Guardian van de Real Shit’ en ‘Professioneel Chillen’ onder handen, nu is het de beurt aan zijn versie van ‘Pigeon’ van Dusty.

Meer beeldwerk van LeRoi3 vind je op zijn Instagram.

Ark Up Insta

 1. "Burr 🍦 Photo By: @iljameefout" @MURDA
 2. "Thank you @appelsapx @noiseynl & to all that saw the show. #DCT" @dusty.
 3. "Van Albert Heyn naar Noah's Ark! We zijn eruit ik heb officieel gesigned!" @Jonathan Jeffrey Grando
 4. "Met @diorno in de lowrider" @Heffelini Bundy
 5. "Neef" @
 6. "Kijk die brugkut ( 📷 Ali Mousavi )" @L O R D F E E S T I E
 7. @⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀stephan bœrs
 8. "Rotterdam centrum 2005. Gezellig met labelbaas Mike posters achter glas schuiven. #kangewoon #gewoondoen #represent" @
 9. "DEM BOYZ ⚠️" @MURDA

Kwame Kwanzaa: On The Kijk Uit

Kwame Kwanzaa is een bekende verschijning in de online sferen. In #ARKALARM tipt Kwame ons de onderbelichte releases die we in de gaten moeten houden. En jullie ook voor that matter.

Naam: Thomson (producer) & Ismael (rapper)
Plaats: Almere
Leeftijd: 19 & 16 jaar
Album: n.v.t.

The Youth is lit man. En Ismael & Thomson gooien met fire emoji's. Ik kwam hun werk een paar maanden geleden tegen op Soundcloud, via affiliate rapper Tre Captial(Check hem ook overigens). Deze dudes zijn jong, maar maken echt killer tracks. De Pre Aura Mayhem EP.geeft wel weer hoe dope ze zijn. Zeker het checken waard als je houdt van Travis Scott, Vic Mensa etc.

Volg KwameKwanzaa op Twitter voor een dagelijkse portie tips.

Still Fresh

Dusty - Pigeon

Spacekees & Terilekst - SpaceKees & Terilekst

Volg alle releases van De Ark op Spotify.

#ARKALARM

Stay tuned! #ARKALARM dropt elke eerste
maandag van de maand om 12:00.