De Man Achter De Man

Jiggy vs. Jiggy

De Man Achter De Man
De vele gezichten van Jiggy Foto door VADIVISUALS

Amersfoort. Het strandloze Los Angeles van Nederland. Een plaats met een rijke historie van tabakshandel en bier die, ondanks dat de stad er niet meteen bekend om staat, tevens een belangrijk deel van de Nederlandse popcultuur huisvest. 

Vandaag zit ik hier met de man die zowel achter als voor de schermen actief is voor het in de 'Keistad' gevestigde label 'Noah's Ark'. Ik sprak hem vijf jaar geleden voor het laatst toen hij werd bedankt en geëerd voor zijn werk. Nu leek het me tijd eens bij te kletsen met één van de meer markante figuren van de scene: Jiggy Djé.

Een #ARKALARM restyle?

Hallo Jiggy!
Hoi Jiggy, leuk je te zien.

Insgelijks. Laat ik meteen met de deur in huis vallen: een #arkalarm restyle?
Ja! Een beetje frissigheid. De ontwerpers en medebedenkers van de vorige versie vonden het daar de hoogste tijd voor worden en daar waren wij het roerend mee eens. Het is sowieso belangrijk om je regelmatig af te vragen of je iets doet omdat je het altijd deed of omdat je het ook echt leuk vindt.

Daar zit wat in. Verklaar je nader.
Nou ja, ik heb het je vaker uitgelegd toch? Het 'thinking outside the box' verhaal hè? Soms raak je heel comfortabel met dat wat je doet omdat je het gewoon al een tijdje doet. Het klinkt bekend, ziet er bekend uit, het voelt bekend dus je voelt je er lekker bij. Daar is niet per se iets mis mee maar als creatief mens is het belangrijk 'to switch up your demeanor' van tijd tot tijd.

Demeanor? Wat betekent dat?
Ehm, je gedrag, je moet af en toe je gedrag veranderen. Ik praat soms Engels omdat het net even toffer klinkt en daardoor ontstaat er nadruk op dat wat ik ermee zeg.

Ja precies. Je comprends. Wat is er precies allemaal nieuw aan #arkalarm?
Alles wat je ziet is sowieso nieuw: fontjes, kleurtjes, plaatjes en de manier hoe de items gepresenteerd worden. Ook is de functionaliteit, naar ons idee, veel beter. Fijner te lezen op zowel een PC als je telefoon. Er zitten wat nieuwe items in, en we doelen er op dit jaar veel meer nieuwe items toe te voegen. Één van de dingen waar ik onder andere heel blij mee ben, en jij vast ook, is de komst van Simon Dopper bij de Ark. Je kunt hem kennen van uitzonderlijk komische maar scherp uiteengezette stukken op muziekblog Noisey. Die hebben we natuurlijk meteen een eigen item gegeven. 

Helder. Op het eerste oog ook wat opvallende nieuwtjes, nieuwe samenwerkingen en mogelijk nieuwe samenwerkingen?
Jazeker. Dit jaar moet het wat mij betreft twee keer zo intens als vorig jaar. Toen kwam Kraan uit het niets met een drieluik aan tapes op de proppen, Dusty met een EP, Jonna met een EP, FilosofischeStilte met een EP en Hef met een album. Om te beginnen gaan we samenwerken met een oude bekende, dat is sick. Hij en ik begonnen samen te rappen toen we tieners waren, het is echt bijzonder om dan in dit stadium die samenwerking weer op te kunnen pikken. Daarnaast is er de release van 'Raynor Bruges & Murda'. In principe Murda zoals je hem kent maar in een team met DJ/ producer Raynor Bruges, samen staan ze in de clubs als DJ/ MC duo. Verwacht daar ook meer van in de toekomst. Naast het solo album van Murda natuurlijk! Die is af en gaat bijna droppen. En een domme (ja) nieuwe track van Dusty in deze editie luidt de komst van een tape in van de beste man.

Niet veel mensen weten dat Nielson begon als rapper

Lijp. En verder?
Verder moeten er zeker drie nieuwe acts droppen in de komende paar maanden. 

En jij zelf?
Er is symbolisch gezien een mooi moment om te komen met iets dit jaar. Daar heb ik mijn zinnen op gezet. Oh! Er is vandaag een nieuwe single uit met Nielson waar ik op rap.

Meen je niet?
Jawel.

Wat speciaal, hoe kwam dat zo tot stand?
Hij vroeg me gewoon of ik wilde rappen op z'n shit. En dat vond ik wel een goed idee. Niet veel mensen weten dat Nielson begon als rapper. Hij was student aan de rap opleiding van de Herman Brood Academie, daar gaf ik hem les. We kennen elkaar dus al even. Er is vandáág een clip verschenen en de track is gedraaid door verscheidene radio coryfeeën.

Coryfeeën. Mooi woord. Doet mij altijd denken aan 'coniferen'.
Mij ook.

Wat een topverhaal. Zullen we afspreken dat ik je maandelijks ga spreken over het één en ander?
Dat zullen we.

Raynor Bruges x Murda - Betere Man ft. SBMG, Jonna Fraser, Hans Grants & Dabutes

Turk Betere Man

Raynor Bruges x Murda - Betere Man op Spotify

‘Big up the love one time, big up the love two times!’ 

Zoals het hoort luidt Murda de naderende lente in met een ode aan de liefde. In 2015 liet hij van zich horen met ‘We Doen Ons Best’, ‘JA!’ en ‘In De Wissel’, en voor zijn eerste wapenfeit van 2016 bundelt hij de krachten met Raynor Bruges. Op ‘Betere Man’ belooft Murda zijn leven te beteren op een dansbare, zorgeloze productie van Raynor en Dabutes, en wordt hij in zijn betoog gesteund met bijdragen van Chivv (SBMG),Jonna Fraser en Hans Grants. Het resultaat is een feel good party-anthem waarmee de kou van februari officieel uitgezwaaid kan worden. 

De video, die toont hoe Raynor en Murda het leven vieren, is geproduceerd door Mike Static.

Het album 'We Doen Ons Best' verschijnt deze lente.

Nieuw op de Ark

Welkom aan boord.

Welkom Aan Boord

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Jiggy springt op nieuwe single van Nielson

Op de nieuwe single van Nielson is niemand minder dan Jiggens te horen. Op de track 'Hotelsuite' neemt Jiggy een couplet voor zijn rekening die hij ook in de HMH show van Nielson zal performen. Later die week staat Jiggy trouwens nog een keer in de HMH, maar dan met #OpgezwolleTotNu.

Jiggy springt op nieuwe single van Nielson

Jonna Fraser On Tour

Vlak nadat bekend werd gemaakt dat Jonna Fraser is getekend bij boekingsbureau Top Billin' is hij begonnen met een nieuwe tour. Zo is hij de komende tijd te zien op verschillende podia tijdens Encore On Tour met onder meer Sevn Alias. Daarnaast is hij standaard te zien met een solo-show tijdens de Top Down Tour van Lil Kleine. Check al Jonna zijn showdata hier.

Jonna Fraser On Tour

Op de airwaves met Heffelini

Hef is op bezoek bij verschillende radiostations om te praten over zijn album '13' en de single 'Droom'. Zo vertelt hij bij SLAM! over zijn Hugh Hefner-schap, bespreekt hij bij FunXzijn huidige populariteit en gooit Hef bij 3FM met een bierfust. EHHH!

Op de airwaves met Heffelini

Pim's Pick: Bruno Verhaar

Zijn naam is Bruno Verhaar. Een jonge guy, supertalent en heerlijk aan het gaan. Zijn debuut EP 'Bruno HTML' komt op 8 maart uit en die is zowel fantastisch als instrumentaal. Op zijn SoundCloud is alvast een kleine voorproef te horen, die luid afgespeeld dient te worden. Dit is groots.

Bruno Verhaar

De pick van Pim wordt ook wel eens gedeeld via Twitter.

Brian Elsta(r)k

Brian Elstak staat op 18 maart met zijn werk in Stedelijk Museum en is bekend van Colossal, zijn radioshow OWRU, film Lowrey, de vorige edities, zijn shirtontwerpen en het artwork van 13, I Forgot About It, When I Thought About It, Snelle Jelle presenteert: 8 Jaar Noah’s Ark - De Mixtape, HETISZOVER, De Ark De Triomf, Hefvermogen en 6,5. En meer.

Arkgpb

De Ark Agenda voor maart

Dusty - I Got Weed

Dusty is at it! Op zijn SoundCloud deelt de man die je de Pigeon EP gaf maandelijks nieuwe heat. Vandaag is het ‘I Got Weed’ waarmee hij je vuur voorschotelt in de vorm van geluid. De tune is geproduceerd door Tyrell Limon. 1992 is comin'.

Ark Up Insta

 • Big Daddy Crane

  @kraantjepappie

  Insta Kraantje Small
 • Internet

  @noahsarklabel

  Insta Internet Small
 • <3 <3

  @jonnafraser

  Insta Jonna Small
 • @thestate_ofmind invited me to model the new @volcom & @rainsjournal collaboration. Available at @skatestoreamsterdam #lovely

  @

  Insta Dusty Small
 • Een nieuwe dag een nieuwe euro.. Shout out naar @ant_origins

  @heffelini

  Insta Hef Small
 • POKOES AAN HET MIXEN

  @

  Insta Aziz Small
 • #tbt

  @

  Insta Kees Small
 • Hahahaha wie maakt deze shit

  @heffelini

  Insta Witmang Small
 • Never forget. #ADF

  @murdaworld

  Insta Gang Small
 • Hotels. Love em.

  @kraantjepappie

  Insta Paffie Small
 • Teaser.

  @terilekst

  Insta Terilekst Small
 • #wedoenonsbest

  @murdaworld

  Insta Turk Ramiks Small
 • Stappen In De Waggie Bij Jiggy En Praten Over Allemaal Shit

  Na Hef, Murda en Kees de Koning is het de beurt aan een nieuwe bijrijder in Jiggy zijn waggie. Het nieuwe ritje wordt gemaakt met YouTube fenomeen Eenhoornjoost. De vlogger met een hiphop-hart praat bij met Jiggens over de vlogging wereld, de liefde voor hiphop en meer.

  Jiggy x Eenhoornjoost

  Jonna Fraser - Ik Zag Je Staan ft. Ronnie Flex & Idaly remix

  Ik Zag Je Staan

  AmsterdamSoundSystem heeft een nieuw jasje ontworpen voor 'Ik Zag Je Staan' van Jonna Fraser met Idaly en Ronnie Flex. 

  Random Reviews

  met Simon Dopper

  Random Reviews
  Desiigner / Jay Electronica / TLOP

  Wat is een mening die je niet opdringt aan anderen? Inderdaad, verspilde energie. Omdat opkroppen ongezond is reviewed allround visionair Simon Dopper random shit van de afgelopen maand. Gooi bloemen en/of eieren richting zijn gelaat als je hem tegenkomt in de streets afhankelijk van hoe erg hij gelijk heeft. 

  ​Desiigner: 9

  Er zijn mensen die Desiigner nep vinden omdat hij klinkt alsof iemand een liedje van Future een toonsoort omlaag heeft gepitched om copyright claims van Youtube te omzeilen. Dit kun je eenvoudig pareren door te stellen dat Desiigner juist super vet is omdat hij klinkt alsof iemand een liedje van Future een toonsoort omlaag heeft gepitched om copyright claims van Youtube te omzeilen. Panda brengt behalve een opleving van de Panda-emoticon in whatsappgesprekken ook revoluties teweeg in onze manier van communiceren; “I got broads in Atlanta” is zo aanstekelijk dat het vanaf nu tot in de eeuwigheid mijn blauwdruk is voor hoe ik uitspreek dat ik in het bezit ben van object X in locatie Y. I got speltbroden in Appelscha. I got calippo’s in de vriezer. Ik heb schadeformulieren in mijn auto – evenals geluidsdragers met liedjes van Hef. Desiigner krijgt voor zijn finesse en culturele impact  9 pandapunten.  Volgende week even snel naar het gemeentehuis om mijn naam te veranderen in Siimon, bang bang bang.

  Jay Electronica: 3

  Iedereen heeft die ene mattie die nog steeds beweert dat Jay Electronica op een dag gaat komen met het beste album ooit, en dat de hiphopbeschaving dan genadeloos in elkaar stort. Wanneer Jay Elecramadan gaat komen met dat album wordt nooit helemaal duidelijk, het kan volgende week dinsdag zijn, maar ook op een willekeurige dinsdag ergens in het jaar 2032. Ik ken ook mensen die vinden dat Jay Elecraamkozijn op Control harder komt dan Kendrick, een statement dat nog net valt binnen de reikwijdte van het recht op vrijheid van meningsuiting, maar het scheelt weinig.

  Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat Jay Eleckwarkbeslag een goede rapper is. Maar hij is verre van gaande, wat waarschijnlijk de reden is dat de afgelopen maand dronken in een video beweerde dat hij 50 cent’s ogen eruit gaat klappen en dat Kendrick zijn zoon is die hem wil zijn. Een beetje gin, een beetje hennessy en deze bewuste rappers just dont know how to act. Ik adviseer Jay Elektrommelvlies te blijven rappen over het milieu en organisch katoen, en verder gewoon zijn mond te houden. Jay Elek-kaftpapier krijgt deze maand een 1 voor zijn gedrag, waar ik wel nog 2 punten bij optel omdat hij op een zeker moment in zijn leven regelmatig thee dronk met Erykah Badu, iets wat, laten we eerlijk zijn, een droom is van ieder gezond mens.

  The Life Of Pablo: 8,5

  Bij Noah’s Ark vinden we het belangrijk dat ook onderbelichte muziek die de moeite waard is af en toe onder de aandacht komt. Het laatste werk van de opkomende rapper Kanye West is een album dat op de blogs nog redelijk onbesproken is gebleven, maar wel je aandacht verdient. The Life Of Pablo is namelijk supergoed, en als Chris Brown er niet op stond was het zelfs teringgoed. Kanye, oorspronkelijk uit Chicago, klinkt af en toe als een verwarde man/de damschreeuwer, wat precies is hoe rappers horen te klinken. Een deel van de muziek waarvan ik specifiek in vervoering raak zijn de opeenvolgende nummers FML, Real Friends en Wolves. Die shit is als een soort natuurfilm met pinguïns, in die zin dat ik het niet kan ondergaan zonder tranen te  produceren met de intensiteit van een geagiteerde baby die bovendien lenzen draagt gemaakt van uien. Markeer mijn woorden, van Kanye gaan we nog heel wat horen.

  Oke dat was het voor deze maand, Maart is about to roer zijn staart, en ik ben de fok outta here. 

  Kwame Kwanzaa: On The Kijk Uit

  Naam: Icekoud
  Leeftijd: Twenties
  Plaats: Dordrecht
  EP: n.v.t.

  Icekoud

  Dag mensen. Ik heb weer iets doms voor jullie, een aanrader die jullie niet mogen missen: Icekoud. Icekoud is een hip-hop formatie bestaande uit drie rappers en een zanger. Met name de zanger Vur caught my attention bij het luisteren van de track 'Rolletjes'. Het gezang op de trap beats doet je denken aan zangers like PartyNextDoor, Bryson Tiller, etcetera. Deze track is sowieso onmisbaar in je 'Domme Tunes van 2016'-playlist.Wat betreft opkomende releases is er niks bekend. Ik zou Icekoud gewoon in de gaten houden.

  Volg Kwame Kwanzaa op Twitter voor een gezonde dosis tips.

  Werknemer van de Maand

  Werknemer van de Maand

  Erwin Vogel