De Man Achter De Man

Jiggy vs Jiggy

De Man Achter De Man
De vele gezichten van Jiggy Foto door VADIVISUALS

Het is alweer april. De maand die doet wat ‘ie wil. In dat opzicht vergelijkbaar met de man die tegenover me zit. Net als vorige maand (die roerde met z’n staart) voel ik Jiggy aan de tand of het één en ander.

Een nogal bewogen maand was het, maart. Voor de wereld bedoel ik, hoe was het voor jou?
Ja, ik denk dat we daar moeilijk omheen kunnen. Zoals je weet kijk en luister ik zo min mogelijk naar nieuws (zoals verspreid door traditionele media), dat kan ik iedereen aanraden, het scheelt enorm in de beleving van schokkende gebeurtenissen. 

Persoonlijk had ik een heel boeiende maand. Ik stond in de HMH met zowel Nielson als Opgezwolle tot nu. Best tof om te mogen zien hoe twee zo uiteenlopende Nederlandse acts op heel verschillende manieren zo’n grote zaal voltrekken. Beide ken ik al best wel lang en dan is het mooi om betrokken te mogen zijn bij zo’n mijlpaal in hun respectievelijke carrières. 

Verder deed ik een zooitje promobezoeken voor mijn liedje met Nielson, bezocht ik de boekpresentatie van Roofstaat in Paradiso, presenteerde ik een bijeenkomst voor en over jongeren in Amersfoort, gaf ik een ‘lezing' in Leeuwarden, was ik bij de 3fm awards en was ik ook bij Opgezwolle tot nu in Tivoli Utrecht. 

Hele leuke dingen en hele niet-leuke dingen dus afgelopen maand. Even over aanslagen, letterlijke en figuurlijke, het negeren van dit soort tragedies maakt de gebeurtenis toch niet minder tragisch?
Nee zeker niet, maar de berichtgeving er omheen kan je oordeel erover wel enorm kleuren. Daarnaast denk ik dat je in alle hectiek nauwelijks nog tijd hebt om even stil te staan bij wat je voelt en waar je staat.

Het is top dat er veel domme muziek gemaakt wordt omwille van entertainment

En waar sta je?
Vóór liefde toch. Sweet and simple. Bij die boekrelease van Roofstaat in Paradiso zei de schrijver Ewald Vanvught dat hij het nooit had bedoeld te schrijven om een verschuiving in het paradigma te realiseren, omdat hij dat onrealistisch beschouwde. Dat laatste zei hij niet zelf, dat heb ik bedacht. Hij vervolgde door te zeggen dat hij het gevoel heeft dat het nu toch aan het gebeuren is. Dat meer en meer mensen zich bewust zijn van de Nederlandse geschiedenis (kolonialisme, slavernij, opiumhandel etc) en erdoor stelliger zijn ten aanzien van onderwerpen als racisme. 

Ik denk ook dat dat zo is en ik denk dat in Nederland een artiest als Typhoon daar een belangrijke bijdrage aan levert. Door te benadrukken dat lobi dus werkelijk da basi is, hoezeer het soms ook lijkt alsof dat niet zo is. Hij zong trouwens Bob’s Redemption Song die avond, echt heel tof was dat.

Moet er meer muziek worden gemaakt over deze onderwerpen?
Als het goed gebeurt wel ja. Het is top dat er veel domme muziek gemaakt wordt omwille van entertainment maar ik denk dat we ook wel kunnen concluderen dat er een schrijnend tekort is aan artiesten dat zich uitspreekt tegen onrecht en misstanden. Alle grote popartiesten van weleer maakte liedjes hierover, het is best wel gek om te zien dat artiesten van nu vaak hele mooie dingen te zeggen hebben als ze een award winnen maar dat hun liedjes nauwelijks gaan over dit soort stof. 

Is het niet gewoon een andere tijd? Zijn mensen niet gewoon klaar met dat soort muziek?
Wellicht. Maar ik denk dat we ook best mogen concluderen dat we een beetje af aan het stompen zijn, in de mainstream bedoel ik. 

Ik was afgelopen zaterdag naar een (cabaret)voorstelling van Tim Fransen. Hij is een cum laude afgestuurde filosofie student (filosoof dus) die cabaret is gaan doen. Hij combineert zijn extensieve filosofische kennis met grapjes maken, een beetje zoals ik alleen heb ik geen extensieve kennis van filosofie. Hij had het er over dat een filosoof (misschien waren het er meerdere, dat weet ik niet meer) had gezegd dat je nooit écht kunt leven zonder een duidelijk fundament. Daar ben ik het wel mee eens. Hij zei nog veel meer boeiende dingen trouwens.

Ik denk dat we ook best mogen concluderen dat we een beetje af aan het stompen zijn

Klinkt heel zwaarmoedig allemaal.
Ja, ik dacht al dat je dat zou gaan zeggen. Dat is het niet hoor. Ik geloof gewoon dat het goed is om na te denken over dit soort dingen. Als je er af en toe over redetwist met jezelf is het een stuk makkelijker om te dealen met ingrijpende shit die om je heen gebeurt, omdat je weet waar je staat zeg maar. 

En verder?
Wat?

Wat is er verder aan de hand?
#arkalarm son! Weer heel veel beeldschone dingen. Een hele mixtape van Dusty bijvoorbeeld(!) en een video van Diggy Dex van de hand van Brian Elstak bijvoorbeeld. Ga maar checken. Ook belangrijk om te melden: 15 april dropt het instrumentale album van Terilekst! 'Turquoise'. Daar van kun je vandaag ook het eerste liedje van luisteren. Die plaat wordt de soundtrack van mijn lente in ieder geval. 

Thanks Jiggy! Ik heb er zin in.
For the record wil ik nog zeggen dat die 1 april grap over de raketjes die zouden verdwijnen een hele goeie was.

Noted. Tot volgende maand!
Yes!

Dusty - 1992

1992 was een goed jaar voor hiphop, behalve 'The Chronic' van Dr. Dre en 'Don't Sweat The Technique' van Eric B en Rakim werd in dat jaar namelijk ook onze eigen Dusty geboren. 24 jaar later, vandaag om precies te zijn, komt diezelfde Dusty met zijn mixtape '1992'. De gloednieuwe tape is in een week tijd opgenomen in de Red Bull Studios in Amsterdam, samen met goede vriend en producer Tyrell Limon, en neemt je 9 tracks lang volledig mee in de zone van de Engelstalige rapper. Topverhaal, natuurlijk. DUSTY!

Check 1992 ook via DeezerGooglePlay of iTunes

Artwork door LeRoi3

Ark Up Insta

 • Dusty X Yung Internet

  @noahsarklabel

  Dusty x Yung Internet
 • Jiggy

  @noahsarklabel

  04 Insta Jiggy
 • PEPRE DYASO

  @

  PEPRE DYASO
 • "Niemand zag het gebeuren" #KPC3 #Roompot

  @kraantjepappie

  Kraantje x Bundy
 • I smile when I flex

  @murdaworld

  Murda
 • Met Smit en Versteegh

  @kraantjepappie

  Kraantje
 • mood

  @

  Kees
 • Shared a flight with Probz

  @

  Jelle x Probz
 • The future is shemale

  @

  Shemale
 • Blijf precies zoals je bent!

  @jonnafraser

  Jonna
 • Ik vind het goed, als je maar 1 met jezelf blijft

  @jonnafraser

  Jonna x Kleine
 • .............

  @heffelini

  ...
 • #tbt 1999 Terilekst & Allemaal Sterren (oa SpaceKees, MC Melodee, Phantoon en Seb) #WaalreEindhoven #backyard #fisheye #persfoto

  @terilekst

  Terilekst
 • Neppe ketting neppe ring neppe t shirt... Ik had alleen droom

  @heffelini

  04 Insta Hef
 • Terilekst - Phoenix

  Goed nieuws voor je gehoorstelsel en platenspeler: op vrijdag 15 april verschijnt het eerste solo-album van opperambachtsman Terilekst: 'Turquoise'. Het instrumentale album vol beats van Turrie is vooruit te bestellen via Bol.com of je favoriete platenzaak, maar voor dat het zover is kun je je oren hiernaast alvast een enorm plezier doen met 'Phoenix', één van de 12 tracks die je te wachten staan.

  Diggy Dex - Morgen Komt Het Goed

  04 Video Diggy

  Zoals wel vaker vroeg Giel Beelen een krappe twee weken terug aan Diggy Dex of hij 'de actualiteiten' kon vangen in een liedje. Een dag later was daar 'Morgen Komt Het Goed'. Een boodschap aan zijn naasten dat, ondanks alles, liefde nog altijd groter is dan angst. Brian Elstak is aan de gang gegaan met een stukje kunst dat de essentie van de track des te meer versterkt.

  Videoclip Diggy Dex door Brian Elstak.

  De Ark Agenda voor april

  1. Kraantje Pappie

   Afslag 30

  Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

  Jonna & Ramiks pakken prijzen met New Wave

  De prestigieuze Edisons voor de beste muziek van het afgelopen jaar zijn onlangs uitgereikt. In de categorie 'Hip Hop' en 'Album' vielen Jonna Fraser en Ramiks met New Wave in de prijzen. 

  Jonna & Ramiks pakken prijzen met New Wave

  Morgen Komt Het Goed

  Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Brussel vroeg Giel Beelen per telefoon aan Diggy Dex of hij zijn licht over de zaken wilde laten schijnen in de vorm van een liedje. Het hoopvolle resultaat, Morgen Komt Het Goed, was kort daarna voor het eerst te horen in de show van Giel. Ook deed hij het nummer live tijdens de 3FM Awards. 

  Morgen Komt Het Goed

  Fas I Bobi

  Aziz Wrijving laat je dansen tot je niet meer lopen kan met zijn nieuwe track 'Fas I Bobi'. De zonnige tune is geproduceerd door Yung Felix en het is het eerste geluid in de aanloop naar Aziz Wrijving zijn nieuwe EP die deze lente zal uitkomen. Check ook de videoclip van Atlynn Vrolijk.

  Fas I Bobi

  Stappen In De Waggie Bij Jiggy En Praten Over Allemaal Shit

  Na Hef, Murda, Kees de Koning en Eenhoornjoost is het de beurt aan een nieuwe bijrijder in Jiggy zijn waggie. Het nieuwe ritje wordt gemaakt met mede-Amersfoorter Diggy Dex die een bewogen maand achter de rug heeft. Hij sloot een deal met Noah's Ark, bracht een single uit met Ali B en kreeg hij veel goede respons op het nummer 'Morgen Komt Het Goed' dat hij schreef rondom de gebeurtenissen in Brussel. Maar wie is deze Thijs Römer look-a-like en hoe goed doet hij zijn belastingaangifte? 

  Waggie

  Brian Elsta(r)k

  Brian Elstak is bekend van Colossal, de videoclip hierboven van Diggy Dex, zijn radioshow OWRUfilm Lowrey, de vorige edities, zijn shirtontwerpen en het artwork van 13, I Forgot About It, When I Thought About It, Snelle Jelle presenteert: 8 Jaar Noah’s Ark - De Mixtape, HETISZOVER, De Ark De Triomf, Hefvermogen en 6,5. En meer. 

  turriemagic

  Random Reviews

  met Simon Dopper

  Random Reviews
  Random Reviews

  Wat is een mening die je niet opdringt aan anderen? Inderdaad, verspilde energie. Omdat opkroppen ongezond is reviewed allround visionair Simon Dopper random shit van de afgelopen maand. Gooi bloemen en/of eieren richting zijn gelaat als je hem tegenkomt in de streets afhankelijk van hoe erg hij gelijk heeft.

  Young Thug - Slime Season 3: 8,7

  Young Thug is momenteel mijn favoriete rapper. Ik vermoed dat hij misschien zelfs gaat uitgroeien tot mijn G.O.A.T. Weet dus dat het uit liefde is als ik zeg dat ik zijn vorige project 'I’m Up' niet per se de moeite van het opzetten waard vond. Des te blijer ben ik nu met 'Slime Season 3'. Sowieso schiet mijn lichaam in een genadeloze pavlov-flexatie elke keer dat ik aan het begin van een liedje ‘WE GOT LONDON ON DA TRACK’ hoor, omdat mijn vezels uit ervaring weten dat er een pokoe van juweelste aan zit te komen. Verder gaat Thug parmaham, wat slang is voor ham gaan op luxueuze wijze. Als je 'Memo' en 'Problem' niet voelt kunnen we best vrienden blijven, maar het lijkt me voor alle partijen het beste dat je de controle over alle aanwezige audio-apparatuur uit handen geeft wanneer we ons ophouden in dezelfde ruimte.

  Ik geef 'Slime Season 3' een 8,7, niet alleen omdat het fucking hard is, maar ook omdat een dergelijk specifiek cijfer impliceert dat ik er heel goed over heb nagedacht, en door het leven ga met een schoudertas zoals het een professionele muziekjournalist betaamt.

  Schieten op tourbussen in het algemeen: 1

  Yung Lean is momenteel mijn favoriete rapper, net na Young Thug. Dit heeft alles te maken met zijn bovengemiddeld wavy liedjes en het feit dat de tweede naam in zijn paspoort daadwerkelijk ´Leandoer´is. Verder is Yung Lean erg based en positief ingesteld, en het is dan ook onbegrijpelijk dat iemand in Pittsburgh het de afgelopen maand nodig vond om een salvo kogels af te vuren op zijn tourbus

  Na het gezeik met Thug en Lil Wayne lijkt schieten op tourbussen zich zo onderhand op te werpen als het 7e element van hiphop, naast b-boying, MC’ing, turntableism, graffiti, d-squared patta’s en minestronesoep. Dit is onacceptabel. Handen af van onze hulpverleners! Als dit zo doorgaat maak ik een liedje met Lange Frans & Baas B met Ninthe op het refrein. Laat dit een waarschuwing zijn.

  Overigens zijn er meer redenen om ons zorgen te maken om Yung Lean. Op recente foto’s heeft hij ineens turqoise haar en een holle blik in zijn ogen. Ook ziet hij bleek en is zijn hoofd dikker geworden. Uit eigen ervaring weet ik dat dergelijke uiterlijke transformaties duiden op een grote verandering in de persoonlijke sfeer, drugsgebruik of een grotere verandering in drugsgebruik. Hou je taai, Leandoer. #beternietdood.

  Kendrick Lamar – Untitled Unmastered : 8,6

  Als rappers in navolging van een harde mixtape een album uitbrengen valt dat vaak tegen. Dat komt omdat veel mensen denken dat een album alleen een album is als er een refrein op staat van Chris Brown, en als het gaat over allerlei serieuze onderwerpen, zoals stukgelopen relaties en de overbevissing van tonijn.

  Niet Kendrick! Kendrick is supergoed in het maken van albums, en doet er ook erg zijn best voor. Daarom is het best wel nep van mij dat ik de collectie aan leftovers op 'Untitled Unmastered' eigenlijk veel leuker vind dan 'To Pimp A Butterfly'. Dat album heeft zeker een paar tunes, maar het mist wat hij betreft soms een stukje spontaniteit dat ik in deze shit meer hoor. Mijn excuses voor het gebruik van de zinsnede ‘een stukje spontaniteit’.

  Het niet geven van titels is een kunstje dat Kendrick overigens  heeft afgekeken van Lexxxus en zijn Full HD mixtape uit 2008. Op ‘track 08’ rapt Lexxxus samen met Kleine Viezerik  op een Cam’ron instrumental, en het is met afstand zijn beste nummer ooit. Al moet ik zeggen dat het een gemiste kans is dat de beat niet speciaal voor het stuk van Lexxxus switched naar reggaetondrums, zoals in de klassieker 'Je Staat Op Internet' ft. Lempa, een nummer dat ook qua inhoud zijn tijd ver vooruit was.

  Oke mensen, wees lief voor elkander, april is about to do wat hij wil en ik ben de fok outta hereee.

  Hotmail

  Jurre mailt met Spacekees

  Kwame Kwanzaa: On The Kijk Uit

  Naam: Victoire x Festus (Turtleville)
  Leeftijd: onbekend
  Plaats: Nijmegen
  EP: Fysiek

  Victoire x Festus

  Het is wel een tijdje geleden dat deze niggas iets hebben gedropt, maar ik ben blij dat we eindelijk nieuwe tracks kunnen horen. Ook wel een reminder dat ik Nimma in de gaten moet houden, want er komt alleen maar Heat uit die stad (cc FNMLAS). Anyways, sinds de track uit is, staat het op repeat. Qua vibe en sound doet het me denken aan Live.Love.Asap mixed met wat Three Six Mafia. Btw, deze track is afkomstig van het gelijknamige mixtape dat eigenlijk 30 maart gereleased zou worden. Wegens omstandigheden is dit niet gebeurd. Bummer, maar goed. We hebben in ieder geval deze track als warmhoudertje. Dus, begin op play te drukken en luister naar de greatness that is 'Fysiek'.

  PS: Victoire maakt ook dope art. Ga hem volgen op insta.

  Volg Kwame Kwanzaa op Twitter voor een gezonde dosis tips.

  ​Werknemer van de Maand

  Erwin Vogel — Radio promotor

  Werknemer van de Maand

  Pim's Pick: JACE

  Naam: Jace
  Leeftijd: ?
  Plaats: ATL
  Mixtape: Jace Tape 

  Ik leef met het idee dat een goeie beat belangrijker is dan een goeie rapper. Door een matige rapper kan ik wel luisteren, maar een matige beat never. Gelukkig zijn een paar saaie rappers gezegend met een prima beatkeuze, wat hen een top artiest maakt. Zoals Pusha T en French Montana, bijvoorbeeld. Jace is ook zo'n rapper (minus charisma) die zich uitstekend kan optrekken aan de beats. En aangezien ik vooral ongezien talent wil belichten even een extra spotlight op producers DuckoMcfli, Don Cannon en JGramm die deze tape hebben geproduceerd.

  Een tipje van Pim's sluier komt ook wel eens voorbij op Twitter.

  Still Fresh

  Raynor Bruges x Murda - Betere Man ft. SBMG, Jonna Fraser, Hans Grants & Dabutes

  Luister op Spotify
  Raynor Bruges x Murda - Betere Man ft. SBMG, Jonna Fraser, Hans Grants & Dabutes