De Man Achter De Man

Jiggy vs. Jiggy

De Man Achter De Man
Jiggy vs. Jiggy Foto door VADIVISUALS

Meteen met de deur in huis; het lijkt elke maand weer iets gekker dan de vorige. Wat vind jij?
Ja dat kun je wel stellen, ik weet niet of je het specifiek over muziek hebt of meer over 'de wereld', maar als je het hebt over dat laatste krijg ik toenemend het gevoel dat we in een soort Starwars realiteit leven; al het goeie wordt steeds beter en al het slechte steeds slechter. The Force vs The Darkside zeg maar.

Waar sta jij?
Ik ben met de Jedi natuurlijk. Ik weet niet precies of ik Han Solo, Yoda of Luke ben, maar in ieder geval sta ik aan die kant.

Maar muziek dus; Nederlandse hiphop is ten opzichte van vorig jaar zo mogelijk nóg groter geworden, hoe zie jij dat?
Ook wel zo. Het is wel zo dat ik denk dat de huidige toestand vooral een eerlijkere representatie is van wat er werkelijk speelt in het land. Een beeld dat al langere tijd zo is maar omdat de sleutelhouders in de industrie zo lang hun persoonlijke smaak voorrang gaven op die van 'de meerderheid' leek het alsof hiphop nog niet zo groot was als het was. Iedereen van mijn leeftijd kan zich nog prima herinneren wat de dominante stroming op The Box was toen de jeugd het voor het eerst voor het kiezen had; hiphop. Tussen die periode en nu was er lange tijd weer niks zelf te kiezen. Nu is er Spotify, Deezer en Tidal en krijgen we een eerlijk beeld van wat wérkelijk de hits zijn. Het mooie is dat ik dan alsnog op Twitter voorbij zie komen "Ik weet niet wat Broederliefde is hoor" naar aanleiding van het NOS item over hen, dan denk ik; als je dat nu niet weet ben je dus een minderheid, zoveel is duidelijk.

Nu krijgen we een eerlijk beeld van wat wérkelijk de hits zijn

Meer money to made dus?
Tuurlijk. Een logisch gevolg. Maar ik denk vooral dat we met z'n allen de ruimte aan het creëren zijn om creatiever te worden of het te blijven.

Wat bedoel je daar mee?
Nou, ik denk dat het essentieel is om niet te verliezen wat je in de gelegenheid bracht om dat geld te verdienen in the first place. Hiphop is ontstaan uit een gebrek aan ruimte, een gebrek aan middelen, een gebrek aan platform. De mensen die het deden waren creatief, niet alleen omdat ze dat wilden maar vooral omdat ze dat moesten. Er was niets dus er was ook niets te verliezen, behalve eer of gezichtsverlies. Het was eerlijk en oprecht en daarom werkte het. Mensen die wél iets te verliezen hebben – of in elk geval op die manier leven – zijn voor m'n gevoel altijd gefascineerd door hen die veel roekelozer (lijken te) leven. Misschien omdat het heel 'extreem' lijkt wat ze zien maar ik denk dat het juist heel natuurlijk is. Kijk, als je doet wat je doet zoals je het van nature doet kun je het niet verkeerd doen. Je hebt alle ruimte om roekeloos te zijn, to fuck around. Dat is waarom ik denk dat hiphop in Nederland nu is waar het is. De meest succesvolle jongens doen het vanuit een eerlijke plek vol passie. Ze hebben daardoor een heel groot kader waarbinnen ze roekeloos of intuïtief kunnen zijn. Nu is het zaak om het succes (lees; geld) daar geen verandering in te laten brengen. 

Blijf roekeloos?
Blijf eerlijk vooral. Het klinkt misschien voor de hand liggend maar het is heel verleidelijk om je te schikken naar je eigen succes en het resultaat daar van, denk ik. 

ik denk vooral dat we met z'n allen de ruimte aan het creëren zijn om creatiever te worden

Maar je wil wel verder groeien toch?
Natuurlijk wil je dat, en dat moet je ook doen. Als je meer geld kan verdienen moet je dat ook vooral doen. Maar verander niet naar het geld toe, verander eventueel omdat je denkt dat je beter kunt zijn, betere muziek kunt maken of betere live shows kunt geven, maar niet omdat je denkt dat er meer geld valt te verdienen als je wat aanpassingen doet die niet passen binnen je visie of passen in je karakter. Als je dat doet ga je liegen tegen jezelf en verklein je de ruimte to fuck around. Verklein die ruimte te veel en voor je het weet zit je vast. En op die plek kan de kleinste shit leiden tot je einde als artiest. 

Hoe weet jij dit?
Ik weet dat helemaal niet. Dat is het punt; ik bén dit. Alles dat ik ooit zelf heb meegemaakt, ooit heb gelezen of heb gezien laat mij concluderen dat dit is hoe het is. Of dat ook werkelijk zo is weet ik niet, ik ben gewoon aan het denken over deze shit en er mee aan het spelen.

Just fucking around?
Just fucking around.

Mario Kartel

Wat begon met chillsessies en potjes Mario Kart is uitgerold tot een volwaardig album. Na de twee videoclips van Uit Den Boze en Probleem verscheen afgelopen vrijdag de volledige plaat  van Nederland's favoriete nieuwe boyband Mario Kartel, de supergroup van Big2, Tellem, Spacekees en Yung Felix. Het 16 tracks tellende album ligt in de schappen en is hier te beluisteren. 

Check heel de plaat van Mario Kartel op Spotify

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Def Major is Ballinnn

De debuut EP 'De Jeugd' van Def Major is net uit en daarom ging hij langs bij Ballinnn voor een interview. In het gesprek vertelt Def onder andere over zijn groeiproces, het zijn van een Lefensman en over haters. Ook kwam de filmploeg van Puna bij 'm langs in Schiedam én schreef 101barz over 'the best rapper alive'. De artikels én het filmitem zijn hier te checken! 

Def Major is Ballinnn

Na het bezoek van Hef bleef er nagenoeg niets over van Lowlands

Hef stond midden augustus op Lowlands in een snikhete India. 3voor12 was erbij en legde dit legendarische optreden vast. Bekijk drie tracks van de show hier!

Na het bezoek van Hef bleef er nagenoeg niets over van Lowlands

Medium Magazine interviewt Ramiks

Een openhartig interview dat Medium Magazine afnam met Ramiks is hier te lezen. Onder andere de invloed van 'New Wave' op Ramiks komt aan bod maar ook hoe hem werd verteld dat hij nooit betere beats zou gaan maken als zijn oudere neef. Interessant leesvoer. 

Medium Magazine interviewt Ramiks

Mediatour voor Bizzey na rentree

Na z'n herlancering in de muziekindustrie met twee heerlijke tracks mét daarbijbehorende videoclips ging Bizzey langs bij FunX en Bij Ingmar om te praten over z'n toekomstplannen en wat we kunnen verwachten van 'm. Natuurlijk konden vaaabTV en 3voor12 niet achterblijven. Veronica ging met Bizzey op pad voor een spoedcursus boer worden en 3voor12 schreef een stuk over het leven na Yellow Claw. 

Mediatour voor Bizzey na rentree

Welkom op de Ark, Bizzey

Met alle plezier mogelijk verwelkomen wij Bizzey op de Ark! De gevierde MC / producer / zanger / DJ / superster stopte bij Yellow Claw, en vervolgt zijn pad nu als solo-act. Met twee nieuwe singles, een uitverkochte show in de Supperclub ter viering van zijn return én een aankomende mixtape is Bizzey back like he left something en klaar om te knallen.

Bizzey

Uit Den Boze / Probleem

Uit Den Boze
Probleem

In aanloop naar het net verschenen album van Mario Kartel verschenen eerder al de video's van Uit Den Boze (Big2 & Tellem & Spacekees & Yung Felix) en Probleem (Big2 & Tellem feat. Sjaak). De video van Uit Den Boze is gemaakt door Jasper Faber, Kim Hindrichs en Joyce Collin, Probleem komt van ICHI ICHI, en de audiovisuele hoogstandjes staan nog steeds volledig tot je beschikking. 

23 september in de winkels

Het is bijna zover: op 23 september brengt artiest/surfliefhebber Diggy Dex Golven uit, alweer zijn vijfde solo-album. Het album, waarop Diggy op alle mogelijke mooie manieren het leven bezingt en berapt, bevat samenwerkingen met Paul de Munnik, Linde Schöne, Jiggy Djé, Big2, JW Roy en René van Mierlo. Het golvende artwork is gemaakt door Margot Holtman. 

Tracklist:

01. Wij Zijn Allemaal Gemaakt Van Hetzelfde 
02. Laten We Dansen (feat. Paul de Munnik)
03. Is
04. Morgen Komt Het Goed
05. Jaar Of 4
06. Gent (feat. Linde Schöne)
07. Als Je Valt
08. Losse Krabbels (feat. Jiggy Djé)
09. Zo Voorbij 
10. La Vallade (feat. René van Mierlo)
11. Hier
12. Nergens Heen (feat. Big2)
13. Treur Niet (Ode Aan Het Leven) (feat. JW Roy)
14. Golven

Tickets voor de najaarstour van Diggy bestel je hier!

Golven 1500X1500

Stappen In De Waggie Bij Jiggy En Praten Over Allemaal Shit

Na Faberyayo, Jonna Fraser en Diggy Dex is het de beurt aan een nieuwe bijrijder in Jiggy zijn waggie. Het nieuwe ritje wordt gemaakt door 1/2 (en het jongste deel) van de supergroep Mario Kartel: Yung Felix en Tellem. 

Waggie

Ark Up Insta - september

 • Blij en vereerd om aan te kondigen dat Linde Schone meegaat als pre show op de aankomende tour!!

  @diggydexofficial

  Diggydex Blij En Vereerd Om Aan Te Kondigen Dat Linde Schone Meegaat Als Pre Show Op De Aankomende Tour Mooie Dingen In De Studio Vanavond Alvast Met Ook @renevanmierlo En @skiggyrapz
 • we got our own drinks now! #mariokartel

  @

  Ruimtevankees We Got Our Own Drinks Now Mariokartel
 • S T O P S N I T C H I N G

  @murdaworld

  Murdaworld S T O P S N I T C H I N G
 • Ali Mousavi [ Zondag is een rustdag voor sommige

  @kraantjepappie

  Kraantjepappie Foto Ali Mousavi Zondag Is Een Rustdag Voor Sommige
 • Catch @trrrrdigitzz & I along side @iamganz at @encoreamsterdam Festival 28 Aug. Defo Checkings

  @

  Lorddusty Catch @trrrrdigitzz I Along Side @iamganz At @encoreamsterdam Festival 28 Aug Defo Checkings Onlysocialisewiththecrewandgang
 • Ma dogz

  @jiggydje

  Jiggydje Ma Dogz
 • Terilekst

  @terilekst

  Terilekst
 • Selfie | Wearing @noahsarklabel T-Shirt #noahsark #huaweip9 #hollandsnexttopmodel #hntm

  @noahsarklabel

  Hntm Arantxa Selfie Wearing Noahsarklabel T Shirt Noahsark Huaweip9 Hollandsnexttopmodel Hntm
 • Ali Mousavi [ ik, Jonna 'Money' Fraser en lil Kiddy Six #tb GVDRS Show ] [ Check Jonna op die nieuwe joint met m'n guy Bizzey "Lekker Lekker" #NoahsArk baby! ]

  @kraantjepappie

  Kraantjepappie Ali Mousavi Ik Jonna Money Fraser En Lil Kiddy Six Tb Gvdrs Show Check Jonna Op Die Nieuwe Joint Met Mn Guy Bizzey Lekker Lekker Noahs Ark Baby
 • Smoking Area

  @

  Ruimtevankees
 • WATCH ME! #linkinbio

  @

  Bizzey Watch Me Linkinbio
 • Another one

  @jonnafraser

  Jonnafraser Another One
 • Jeugd

  @noahsarklabel

  Noahsarklabel Jeugd
 • Brian Elsta(r)k

  Brian Elstak is bekend van Colossal, de videoclip van Diggy Dex, zijn radioshow OWRUfilm Lowrey, de vorige edities, zijn shirtontwerpen en het artwork van 13, I Forgot About It, When I Thought About It, Snelle Jelle presenteert: 8 Jaar Noah’s Ark - De Mixtape, HETISZOVER, De Ark De Triomf, Hefvermogen en 6,5. En meer. 

  Brian Elstak

  De Ark Agenda voor augustus

  1. Kraantje Pappie

   Festyland

  Bizzey on yo beeldscherm

  Day And Night
  Lekker Lekker

  Recentelijk vloog Bizzey het internet over met de bekendmaking van zijn rentree in de muziekwereld. Na deze aankondiging, die gepaard ging met video//cadeautje Day And Night met Aziz Wrijving, volgde Lekker Lekker met Jonna Fraser. Lekker Lekker is de eerste officiële single van Bizzey als solo-artiest op de Ark, waarop hij zowel vocaal als productioneel zijn inbreng heeft. Samen met met topproducers Jack $hirak en Ramiks maakte hij de beat voor de tune die muzikaal en temperatuurtechnisch niet anders gedefiniëerd kan worden dan als tropisch. De video van Day and Night is van E-Ville Media Group, de videoclip van Lekker Lekker is geregisseerd door Dwight Groot en Bizzey zelf. 

  Kwame Kwanzaa: On The Kijk Uit

  Naam: Ibra
  Leeftijd: onbekend
  Woonplaats: Rotterdam
  Mixtape/Album

  Ibra caught my eye in zijn Risico's video met Maximilli. Beiden leveren domme verses als ik eerlijk moet zijn. Het duurde wel even voordat ik echt deze track ging voelen tho. Maar zijn experimentele flow op Kliko pakte me. Ik vind het een toffe track en ben wel erg benieuwd naar wat Ibra meer te bieden.

  Oh ja shout naar Safiq (LFWRKS) voor de video.

  Kliko

  Werknemer van de maand - september

  Erwin Vogel — Radio Promotor

  09 Erwin