De Man Achter De Man

Jiggy vs. Jiggy

De Man Achter De Man
De Man Achter De Man Foto door VadiVisuals

Amersfoort. Het strandloze Los Angeles van Nederland. Een plaats met een rijke historie van tabakshandel en bier die, ondanks dat de stad er niet meteen bekend om staat, tevens een belangrijk deel van de Nederlandse popcultuur huisvest. 

Vandaag zit ik hier met de man die zowel achter als voor de schermen actief is voor het in de 'Keistad' gevestigde label 'Noah's Ark'. Ik sprak hem vijf jaar geleden voor het laatst toen hij werd bedankt en geëerd voor zijn werk. Nu leek het me tijd eens bij te kletsen met één van de meer markante figuren van de scene: Jiggy Djé.

Hey Jiggy! Gefeliciteerd nog met het succes van Jonna!
Oh thanks, lief van je. Alle credit gaat natuurlijk naar hem, Project Money en Spanker, maar als label zijn we heel trots. Dit jaar was pas het eerste jaar in de geschiedenis van Nederlandse hiphop dat iemand een nummer 1 pakte, dus dat wij in datzelfde jaar die aansluiting meteen kunnen vinden is heel fijn.

Niet iedereen is op de hoogte, zo lijkt het. Daniel Lippens, radio DJ bij 538, had geen idee. "Ga jij nog een album uitbrengen?" vroeg hij live in de uitzending aan Jonna waarmee hij hem nogal in verlegenheid bracht.
Ja, begrijp jij het? Je bent DJ bij hét hitstation van Nederland en dan weet je niet dat een artiest, uít Nederland, die ook nog op de huidige playlist staat, twee weken er voor een plaat heeft uitgebracht die op nummer 1 binnenkwam ten koste van een rockband die nog nooit eerder van die plek werd weerhouden met een nieuw album.

Chronische desinteresse en arrogantie

Hoe verklaar je dat?
Chronische desinteresse en arrogantie. Het valt op geen enkele andere manier te verklaren. En niet eens per se in het genre maar meer algemeen in muziek, de industrie en de evolutie in beide. Als je werkzaam bent in de muziekindustrie check je charts, het zegt niet alles maar op z'n minst krijg je een beeld van wat mensen luisteren en wat het commercieel gezien het best doet. Iedereen die zijn of haar beroep serieus neemt checkt de verhoudingen tussen YouTube, Spotify, iTunes, fysieke album sales, liveshows en gages etc etc. En ook de rol van radio.

Welke rol heeft radio vind jij?
Nog altijd een hele grote natuurlijk. Er zijn nog steeds heel veel mensen die het luisteren en er bestaat direct verband tussen veel gedraaid worden op de radio en het succes van een artiest. Het is tevens het laatste medium of platform dat zich zo exclusief richt op muziek en zélf kiest wat het wel en niet pusht.

Bij de radiostations zitten samenstellers, de laatste van een dying breed vermoed ik

Hoe bedoel je?
YouTube discrimineert niet, Spotify en Deezer ook niet. Als jij zorgt dat je views en streams pakt dan zit niemand je in de weg om de grootste te worden. Ik kan het hele rijtje wel weer noemen maar ik denk dat alle geïnteresseerden weten welke rappers zonder enkele mainstream push record na record breken. Boef pakte gister ruim 200.000 views in een halve dag. De voorbeelden stapelen zich op. Bij de radiostations zitten samenstellers, de laatste van een dying breed vermoed ik. 

Hoezo?
De evolutie is zelf kiezen en niet voor je laten kiezen. Mensen van boven de 30 zijn er nog wel aan gewend om shit te luisteren en kijken die ze wordt voorgeschoteld maar alles daaronder doet het natuurlijk zelf. Het is ook al vaak gezegd maar toen The Box er nog was zag je al dat er enorme discrepantie bestond tussen dat wat ons voorgeschoteld werd en wat wij zelf kozen, nu is de tijd daar dat het niet meer te stoppen valt.

Valt zo'n DJ of zender iets kwalijk te nemen?
Ach, wat je daar ziet is dat ze slachtoffer worden van hun eigen model. Ze scheppen een realiteit, een bubbel, waar ze zelf niet meer uitkomen. We zullen zien hoe lang dat vol te houden valt.

Def Major - Altijd Hier

Def Major is altijd hier! Een tijdje terug verscheen zijn De Jeugd-EP, vandaag tijdens de 33e editie van #arkalarm, verschijnt de video van Altijd Hier, geproduceerd door EightyThrilla en Jack $hirak. De video is van Berry Oost, en neemt je mee naar buurten waar Def en zijn boys te vinden zijn. 

Def

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Crane III maakt de cirkel rond in de trilogie van Kraantje

CRANE COME AGAIN! Jawellll 1,2,3, Crane III is hier ennnnn dat is best wel een ding hoor. Het derde album van Kraantje Pappie ligt nu in de schappen én is te streamen op jouw favoriete kanaal. De videoclips De Manier met Bizzey en Best Wel Een Ding He zijn uiteraard ook volledig terug te vinden in deze ARKALARM, get your scroll on. 

Crane III maakt de cirkel rond in de trilogie van Kraantje

Jonna Fraser komt met zijn derde EP binnen op nummer 1 in de album top 100

Halverwege oktober dropte de derde EP van Jonna Fraser in een jaar tijd. En de derde bleek scheepsrecht: Blessed kwam binnen op nummer 1 (!) in de album top 100. Congrats Jonna! 

Jonna Fraser komt met zijn derde EP binnen op nummer 1 in de album top 100

Noisey sprak met de Ark over de eerste rapmoney

Rapmoney is wack, ik wil een miljoen, rapte Hef ooit. Noisey maakte een serie over het fenomeen der rapmoney, en Murda, Kraantje en Jonna gingen langs om te vertellen waar zij hun eerst verdiende geldaan uitgaven. Murda boste zijn check in de Gucci store, Jonna loste een telefoonschuld af, en Kraan deed naast verstandige dingen ook Hermes-aankopen. Check het artikel van Murda, hier, Jonna hier en Kraantje hier. $$$$ 


Noisey sprak met de Ark over de eerste rapmoney

Kraantje Pappie - Crane III

Het slotstuk van de eerste trilogie in Nederlandse hiphop bezorgde Kraantje een nieuwe, grootsere ronde. 
Vanaf nu ligt Crane III in de digitale én fysieke schappen. Zoals alle delen is ook deze editie geproduceerd door Nightwatch, samenwerkingen zijn er met Sticks, StukTV en Bizzey.

Luister Crane III hier

Ark Up Insta

 • Het Is Een Jongetje

  @kraantjepappie

  Het Is Een Jongetje
 • Check me boy z'n album CRANE|||. Iets anders, kill 4 november drop ik zo een zieke video. Je gaat nu denken van, Okok zal wel zo een video zijn ofzo. Laat me dit zeggen, Niggah je weet niks! Die shits gaat je echt laten schrikken! #BIJMIJ #4NOVEMBER

  @

  Check Me Boy Zn Album Crane Iets Anders Kill 4 November Drop Ik Zo Een Zieke Video Je Gaat Nu Denken Van Okok Zal Wel Zo Een Video Zijn Ofzo Laat Me Dit Zeggen Niggah Je Weet Niks Die Shits Gaat Je Echt Laten Schrikken Bijmij
 • morning ritual

  @

  Morning Ritual
 • PERFORMING TONIGHT AT "EKKO" UTRECHT ! AND @lionlbk WILL BE BEHIND THE DECKS AS USUAL (MISSED U DAWG). BIG UP @popronde MASSIVE ! #tbt IN ARNHEM LAST WEEK WIV DA MAN @robbinxtattoo & @onajd

  @

  Performing Tonight At 22 Ekko22 Utrecht And @lionlbk Will Be Behind The Decks As Usual Missed U Dawg Big Up @popronde Massive Tbt In Arnhem Last Week Wiv Da Man @robbinxtattoo @onajd
 • Je kan me willen vermijden maar ik kom bij je ✨ link in bio!

  @jonnafraser

  Je Kan Me Willen Vermijden Maar Ik Kom Bij Je ✨ Link In Bio
 • Altijd Hier

  @

  Def
 • Wat een avond @simplonnl Groningen. Wauw. Dank!!! ❤️ Foto: Jan Lenting

  @diggydexofficial

  Wat Een Avond @simplonnl Groningen Wauw Dank ❤️ Foto Jan Lenting
 • ⛽️

  @ramiks

  Q
 • ❤️

  @murdaworld

  Papsmurda
 • Ik ging met halloween verkleed als neppe bokser

  @

  Ik Ging Met Halloween Verkleed Als Neppe Bokser
 • Muze

  @terilekst

  Muze
 • With my mans @cesqeaux for @olafhussein. #thefittingroomsessions

  @

  With My Mans @cesqeaux For @olafhussein Thefittingroomsessions
 • Jonna Fraser

  @noahsarklabel

  Jonna Fraser
 • Nieuw album coming

  @noahsarklabel

  Nieuw Album Coming
 • Cogito ergo sign

  @noahsarklabel

  Cogito Ergo Sign
 • Ze vragen wel eens hoe het voelt om een stijlicoon te zijn. Ben vooral heel dankbaar dat ik mensen mag inspireren met mijn onbevangenheid.

  @

  Ze Vragen Wel Eens Hoe Het Voelt Om Een Stijlicoon Te Zijn Ben Vooral Heel Dankbaar Dat Ik Mensen Mag Inspireren Met Mijn Onbevangenheid
 • Het zoontje van mijn manager: "Jij moet papa ook altijd geld geven. Ik wil ook"

  @kraantjepappie

  Het Zoontje Van Mijn Manager 22 Jij Moet Papa Ook Altijd Geld Geven Ik Wil Ook22
 • Pim

  @jiggydje

  Pim
 • Jonna Fraser - Blessed

  Na Alle Tijd EP, Goed Teken EP is Jonna Fraser terug met alweer zijn derde project in nog geen jaar genaamd Blessed. De 10 tracks tellende tape, met bijdrages van onder andere Kempi, Mula B & Louis en Broederliefde, kwam uit op nummer 1 in de album top 100. 

  Beluister hier de EP Blessed van Jonna Fraser. 

  De Manier en Best Wel Een Ding He

  Ter ere van het verschijnen van Crane III, de kroon op Kraantjes trilogie, verschenen ook nog twee video's: De Manier met Bizzey en Best Wel Een Ding. Eerstgenoemde is een garantie voor positieve vibes in deze donkere dagen, en in Best Wel Een Ding (door Steven Campbell (The Stair Car)) bewijzen Nederlandse boegbeelden als Hef, Manuel Broekman en Albert Verlinde dat het helemaal niet zo moeilijk is om de snelle teksten van Kraan uit je hoofd te leren. Beide tracks zijn geproduceerd door Nightwatch.

  De Manier
  Best Wel Een Ding He

  Stappen In De Waggie Bij Jiggy En Praten Over Allemaal Shit

  Na Kraantje, Tellem & Yung Felix en Faberyayo is het de beurt aan een nieuwe bijrijder in Jiggy zijn waggie. Het nieuwe ritje wordt gemaakt met professional swimuit model, ex Yellow Claw lid én superster Bizzey. 

  Waggie

  Ome Omar - Nonkel

  Het officiële debuut van Ome Omar is uit: Nonkel. De EP vertelt een fictief verhaal over een jongen uit Amsterdam Noord, die Ome Omar zelf had kunnen zijn. De hoofdrolspeler zit met één been in de criminaliteit, met één in de muziek en met zijn derde in een meisje. Hoewel hij vast zit in de dagelijkse beslommeringen die de noordside kent, is hij in zijn hoofd bezig met de grotere, politieke en maatschappelijke vraagstukken. Een thema dat verspreid over de zeven tracks wordt verteld over producties van Yung Felix, Dixak, Subp Yao, Sliscobars en ABEL. Verwittig al je ooms, als je dat nog niet gedaan had.

  Beluister Nonkel hier

  Bizzey de speelfilm

  Bizzey is op een streak. Na Day And Night met Aziz en Lekker Lekker met Jonna Fraser dropt hij deze maand nog eens twee nieuwe video's. Challas, waarop Bizzey wordt bijgestaan door Mula B & Louis op een productie van Bizzey, IliasOpDeBeat en Ramiks, is inmiddels over de miljoen views, en nu is er Bij Mij met Josylvio. De video van Bij Mij gaat door waar Lekker Lekker stopte, en vormen samen 1 verhaal. Dus pak je zwemvliezen en duikbril, en join Bizzey onder water.

  Bizzey Lekker Lekker Still
  Bizzey

  Linde Schöne - Sorry Maar

  De debuut-EP van Linde Schöne is al eventjes geland, en deze maand dropte ze de video bij Sorry Maar, het meest dansbare nummer ter wereld sinds Sisqo's The Thong Song. De video is van niemand minder dan Basnetron, en Sorry Maar is geproduceerd door Boeboe aka the human draaitafel.

  Sorry Maar

  Ome Omar - Drerrie Als Ik

  Niemand is een drerrie als Ome Omar. In de video van Teddy Cherim begeeft Omar zich in de straten van Amsterdam Noord, met zijn vrienden en zijn zina. Het is één van de verhalen die Ome Omar schetst op de Nonkel-EP, de perfecte soundtrack voor alle drerries wereldwijd. Drerrie Als Ik is geproduceerd door Yung Felix. 

  Still Drerrie

  Jonna Fraser - Ik Kom Bij Je ft. Frenna

  'IT'S YOU, ME, AND THE PENG TINGS?' Als Frenna je vraagt te chillen met hem en twee peng tings kun je geen kant op, zo ondervindt ook Jonna in de video van Ik Kom Bij Je. De videoclip, die aanvoelt als korte film, komt van de hand van Mike Static. Ik Kom Bij Je is geproduceerd door Spanker. BLESSED.

  Jonna

  Brian Elsta(r)k

  Brian Elstak is bekend van Colossal, de videoclip van Diggy Dex, zijn radioshow OWRUfilm Lowrey, de vorige edities, zijn shirtontwerpen en het artwork van 13, I Forgot About It, When I Thought About It, Snelle Jelle presenteert: 8 Jaar Noah’s Ark - De Mixtape, HETISZOVER, De Ark De Triomf, Hefvermogen en 6,5. En meer. 

  Blessed

  Random Reviews

  Met Simon Dopper

  Random Reviews
  Travi$ / Gucci / Drake

  Wat is een mening die je niet opdringt aan anderen? Inderdaad, verspilde energie. Omdat opkroppen ongezond is reviewt allround visionair Simon Dopper random shit van de afgelopen maand. Gooi bloemen en/of eieren richting zijn gelaat als je hem tegenkomt in de streets afhankelijk van hoe erg hij gelijk heeft. 

  Travis Scott - Days Before Birds

  Toen ik voor het eerst in mijn leven werd geconfronteerd met Travis Scott besloot ik hem te boycotten omdat er naar mijn idee te veel Travissen in de rapscene waren. Achteraf bleek ik dit standpunt alleen gebaseerd te hebben op het bestaan van Travis Porter en Tory Lanez, waarvan laatstgenoemde dus geeneens Travis heet. Inmiddels dus best wel fan. Birds In The Trap Sing McKnight leefde niet helemaal op aan mijn verwachtingen, maar van Days Before Birds (waarop dus liedjes staan die zijn gemaakt in de aanloop naar BITTSM) werd ik de afgelopen maand 1 blije man. De liedjes raken met chirurgische precisie aan de bittersweetspot des levens, en veroorzaken gevoelens die het midden houden tussen pijn en verlossing, net als een paracetamol die in eerste instantie blijft hangen in je huig.

  Omdat ik Days Before Rodeo ook al oneindig meer draaide dan Rodeo, lijkt het mij een top idee als Travis in de aanloop naar zijn volgende album een aanloopalbum voor het aanloopalbum voor het aanloopalbum voor het aanloopalbum maakt. Als hij dit proces maar lang genoeg doortrekt wordt het volgens mij berekeningen vanzelf het beste album aller tijden.

  Gucci Mane - Woptober

  Een veelgehoorde kritiek van o.a. mijn moeder op dit item is dat het niet elke keer volledig over Gucci Mane gaat. Om enigszins tegemoet te komen aan deze kritiek bespreek ik bij dezen het geweldige Woptober, dat geweldig is. De introtrack op dit meest recente Gucci project kan zich meten met de intro op het Bazen Van De Club-album uit 2006, waarop een emotionele Ruben van de Partysquad voor eens en altijd uitlegde wat het muziekgenre ‘Urban’ nu precies behelst (dus dat wil wat zeggen). Verder kan ik onmogelijk naar Dirty Little N*gga en Wop luisteren zonder in tranen uit te barsten door Gucci’s geloofwaardigheid. Elke keer dat hij “I'm the realest man alive I do believe that (its Gucci)” rapt (op Wop), voel je aan het universum dat er op dat moment niets meer waar is dan dat. Ik durft te beweren dat het zelfvertrouwen van Gucci Mane op dit moment zelfs groter is dan dat van Peter R. de Vries. Laatstgenoemde werd overigens deze maand uitgeroepen tot nummer 1 in de ‘Kleurrijk top 100’, een award die uiteraard ook al veel beter naar Gucci had kunnen gaan, alleen al gezien het relatief geringe aantal mixtapes dat Peter R. De Vries gedurende zijn carrière vanuit de gevangenis heeft weten te releasen.

  Drake - Two Birds One Stone

  Wat ik echt heel grappig vind aan dit liedje van Drake is dat hij zijn frustratie dat hij niet wordt gezien als drugsdealer botviert op mid-level drugdealers die doen alsof ze hele grote drugsdealers zijn. Zo dus: 

  “But still they try and tell you I'm not the realest
  Like I'm some privileged kid
  That never sat through a prison visit…
  / But really it's you with all the drug dealer stories
  That's gotta stop, though
  You made a couple chops and now you think you Chapo
  / You middle-man in this shit, boy, you was never them guys”

  Forever verontwaardigde Drake, I love you dawg. 

  GROETJES VAN SIMON

  De Ark Agenda voor oktober