De Man Achter De Man

Jiggy vs Jiggy

De Man Achter De Man
Jiggy vs. Jiggy Foto door VadiVisuals

Mocht je het gemist hebben; mensen zijn nogal in paniek over de staat van de wereld. Terecht ook wel. De vers aangestelde president van de Verenigde Staten bijvoorbeeld is helemaal los aan het gaan. En in ons eigen land hebben we een man met vergelijkbaar kapsel die het, zo zie ik het, allemaal nog iets extremer aan wil vliegen. 15 maart zijn er verkiezingen en zoals het er naar uit ziet is die man, jullie kennen ‘m wel, hard op weg om zijn partij de grootste te maken. Vork in de weg.

In deze tijd in Nederland kan er vastgesteld worden dat de hiphopscene groter en invloedrijker dan ooit is

De allereerste single die ik ooit in mijn bezit had is Fight the Power van een groep die Public Enemy heet. Gekregen van mijn oudere neef. Ik snapte niet per se heel veel van Public Enemy en de boodschap die ze probeerden te spreiden. Ik had wel het idee dat het er toe deed. Terwijl ik ouder werd besefte ik meer en meer wat ze probeerden te zeggen en te doen met hun muziek. Het was meer dan een liedje verkopen, hoewel ze dat vast óók wilden. Ze probeerden een groep mensen in de VS te mobiliseren om zich te verzetten tegen het systeem dat hen er onder hield. Hun invloed was groot maar terugkijkend denk ik dat er vast te stellen valt dat hun boodschap enigszins verloren is gegaan met de komst van de grote commerciële successen aldaar.

In deze tijd in Nederland kan er vastgesteld worden dat de hiphopscene groter en invloedrijker dan ooit is. En met die groei en invloed komt geld. En met dat geld komen belangen. En met die belangen komen partijen die niet per se iets hebben met de cultuur maar wel met de invloed. Het is geen geheim dat ons genre de charts domineert. En het zijn niet uitsluitend de labels die scoren, ook artiesten die het zelf doen boeken grote successen. Onlangs dropte Ismo de track Media waarin hij haarfijn uitlegt wat de invloed is van de shit die wij dagelijks te zien en te horen krijgen langs de bekende kanalen en hoezeer dat gevolgen heeft voor ons allemaal. 1,5 miljoen views in een maand heeft die video. Het is voor mij een hoopvol gegeven dat Ismo dit soort nummers maakt, er een videoclip bij schiet en dat er op grote schaal naar geluisterd en gekeken wordt. 

Dit is een oproep aan alle rappers in Nederland

Laat ik to the point komen: dit is een oproep aan alle rappers in Nederland die geven om hun zusjes, broertjes, moeders, vaders, familie en vrienden. Onze invloed is groot, zoveel is duidelijk. Als de grote media mochten kiezen zou die invloed kleiner zijn geweest, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Niet omdat het ons niet ‘gegund’ wordt maar we zijn een lastiger te ‘controleren’ groep dan de gemiddelde groep popartiesten, het hele idee van hiphop is immers dat we gebruik maken van de ruimte die we zien en daar mee doen wat we willen, niet per se wat sociaal-maatschappelijk gezien wenselijk is. We kunnen ons geld pakken, natuurlijk, maar daarnaast kunnen we meer doen. We kunnen ons laten gelden voor iedereen die niet zoveel geluk heeft gehad als wij. Soms voelt het alsof we het hebben gehaald omdat we financieel onafhankelijk zijn en beter af zijn dan onze ouders waren toen zij onze leeftijd hadden, maar we moeten ons blijven realiseren dat veel van onze leeftijdsgenoten twijfelen over hun toekomst en alle hulp kunnen gebruiken die we ze kunnen geven.

Het lijkt alsof we hier geen invloed op hebben maar dat hebben we wél, heel veel zelfs

Realiseer dat de belasting die we betalen over elke show die we doen, elke stream die we pakken, elke sponsordeal die ons gegeven wordt, door de overheid wordt gebruikt om dingen te doen waar we het misschien helemaal niet mee eens zijn. Ons geld gaat naar politie, defensie en andere shit waar we niks mee hebben. Het lijkt alsof we hier geen invloed op hebben maar dat hebben we wél, heel veel zelfs. 

Op geen enkele manier denk ik dat ik kan spreken voor ons maar ik hoop dat sommige van jullie de moeite nemen om dit te lezen. Met dezelfde overtuiging waarmee we de muziekindustrie hebben veranderd kunnen we dit land veranderen, als we inzien dat wat we voor onszelf hebben bereikt we ook kunnen bereiken voor onze zussen en broers.

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Campagne voor de Vrijheid

We gaan binnenkort weer stemmen en in dat kader is Jiggy een campagne gestart. Aan de telefoon met 3VOOR12 doet Jiggy Djé zijn verhaal over de Campagne voor de Vrijheid.  Jiggy Djé gelooft in liefde, hoop, empathie, inspiratie, creativiteit, geluk, vreugde, dat soort leuke dingen. Die spirit wil hij door middel van zijn campagne voor de vrijheid door Nederland verspreiden. Jiggens vertelt zijn positieve verhaal over zijn Campagne voor de Vrijheid bij Andrew Makkinga op NPO Radio 1. Beluister het hier terug. 

Campagne voor de Vrijheid

Feesttent Remix Pack nu online

Speciaal in de aanloop naar carnaval is de Feesttent Remix Pack verschenen. Eén die uitstekend werkt in de feestelijke sferen. DJ Paul Elstak, FeestDJRuud (rest in party) en Bizzey hebben hun eigen bewerking gemaakt van de feestelijke evergreen van Kraantje Pappie. Alaaf!

Feesttent Remix Pack nu online

Aziz Wrijving dropt EP 'Soso Yu'

De debuut-EP Soso Yu van Aziz Wrijving is uit. Op zijn eerste solo-release staan bijdrages van AmsterdamSoundSystemRamiks en Bizzey. Rondom zijn plaat ging Mr. Suave langs bij FunX om de EP toe te lichten. Luister Soso Yu op Spotify.

Aziz Wrijving dropt EP 'Soso Yu'

De zwoelste kant van Linde Schöne

Afgelopen maand stond Linde op Eurosonic Noorderslag. 3VOOR12 was aanwezig, schreef een recensie en beloonde haar met een 17e plek op de ranglijst van beste optredens van het festival. Bovendien deed ze die middag een live-sessie die hier te checken is.

De zwoelste kant van Linde Schöne

Tien Blokken

Vlak voor de jaarwisseling bracht Hef zijn vierde solo-album Ruman uit, dat op de zevende positie binnenkwam in de album top 100. Nadat hij de video van Nieuwe Euro met Josylvio uitbracht, verscheen de afgelopen maand Tien Blokken. In dit blokkenhoek-anthem berapt Hef in een polderlandschap een van de wegen naar financiële onafhankelijkheid en hoe hem dat vele kopzorgen zou schelen. 

Het nummer is geproduceerd door Sim Fane en de videoclip is geschoten door Framez Productions. RRRRUMAN.

Still Hef Tien Blokken

Politics as usual

Brian Elstak is beeldend kunstenaar en art director met wortels in de hiphop, theater en kunstwereld. Hij is illustrator, schilder en verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Hij is ook onderdeel van kunstcollectief LFMC (Lowrey Foley McClane) en heeft een eigen podcast radioshow genaamd OWRU. 

Politicsasusual

Ark Up Insta

 • Hef

  @heffelini

  15802107 1080401612085580 4761032343525785600 N
 • Samen

  @diggydexofficial

  Samen Met Pauldemunnikofficial En Dikkenold D A R I N G Music Te Gast Bij Nporadio2 Tune In
 • Diggy

  @diggydexofficial

  16110972 1265123420214547 3210840382812192768 N
 • Divvi

  @davebudha

  22 Divvi22 Nog Steeds Te Streamen En Te Downloaden Op Spotify I Tunes En Deezer
 • Ya'll Ain't Ready

  @murdaworld

  T Ready
 • Bizzey

  @

  Welke Reis Orga Gaat Me Sponsoren Man Maken Hier Rustig De Domste Vakantie Fotos In De Scene
 • Slay

  @

  Slay
 • Onderweg naar osso

  @

  Onderweg Naar Osso
 • Never Copy

  @

  Never Copy
 • Jochem Pennings

  @kraantjepappie

  Jochem Pennings
 • Everything is Purple

  @

  Everything Is Purple
 • Jonna

  @jonnafraser

  Een Geslaagde Studiosessie With The Lovely Anouk
 • murda

  @murdaworld

  Deze Man Gaat Mijn Volgende Album Volledig Produceren En Het Wordt Niks Minder Dan Greatness Follow My Guy Djgiannimarino
 • Crane

  @kraantjepappie

  Crane
 • Breng Me Terug

  @heffelini

  Breng Me Terug
 • Diggy

  @diggydexofficial

  16123283 1715454718767316 4335523040088555520 N
 • Brand New

  Still Brand New

  Murda was eind januari jarig, en zoals het een jarige betaamt wordt er getrakteerd. Op zijn nieuwe single doen labelgenoot Jonna Fraser en familievriend Jandino Asporaat mee. Gianni Marino heeft de productie gedaan en de video komt van Mike Static.

  Shawty doe niet zo lastig / Laat me niet wachten / Gooi het op mij nu / Met jou voel ik mij brand new!

  De Ark Agenda voor februari

  1. Jonna Fraser

   Delfzijl

  Pompen

  Still Pompen

  "Met alle respect naar alle video's die ik tot nu toe heb gedaan, maar dit is wel de gekste, meest ludieke Kraantje Pappie video tot nu toe." Zo omschreef Kraantje Pappie zijn nieuwe videoclip van Pompen tegenover 538. Een goed stukje duiding van het hoogstaande video-absurdisme dat Sensu heeft gemaakt bij de nieuwe single van Kraan. Pompen is na Euro's en De Manier met Bizzey de derde officiële single van Crane III.

  Doe Je Dans

  Still Doe Je Dans

  Na een reeks video's en zijn PVV-mixtape dropte Bizzey in samenwerking met Yung Felix onlangs het clubmonster Doe Je Dans met Jozo, Adje en YOUNGBAEKANSIE.

  Teemong gooide zijn videomagie over de track en dit is het resultaat. Behalve dat het lastig is stil te blijven staan op Doe Je Dans nodigt het nummer ook uit tot het bijspijkeren van je franse woordjes, iets wat een ondernemer zou omschrijven als 'pure winst'.