De Man Achter De Man

Jiggy vs Jiggy

De Man Achter De Man
Jiggy vs Jiggy Foto door VADIVISUALS

Amersfoort. Het strandloze Los Angeles van Nederland. Een plaats met een rijke historie van tabakshandel en bier die, ondanks dat de stad er niet meteen bekend om staat, tevens een belangrijk deel van de Nederlandse popcultuur huisvest. 

Vandaag zit ik hier met de man die zowel achter als voor de schermen actief is voor het in de 'Keistad' gevestigde label 'Noah's Ark'. Ik sprak hem vijf jaar geleden voor het laatst toen hij werd bedankt en geëerd voor zijn werk. Nu leek het me tijd eens bij te kletsen met één van de meer markante figuren van de scene: Jiggy Djé.

Hey gab
Hey goos

Hoe wil het allemaal?
Festivalseizoen is begonnen, een magische tijd toch steeds weer. En we winnen terrein, letterlijk.

Hiphop op festivals?
Ja toch. En hiphopfestivals ook. Ik was op Woo Hah afgelopen weekend, het is best wel indrukwekkend om te zien hoe ver we zijn inmiddels. De week er voor hadden wij ons eigen Wilde Haren op Down the Rabbit Hole met live onder andere Leafs, Dave Budha, Linde Schöne, Sevn, Kevin, SMIB, Yung Nnelg, Anbu Gang en Ronnie Flex, redelijk indrukwekkend wel.

Het lijkt zo normaal nu hé?
Ja, dat lijkt het wel, maar vooral Woo Hah geeft toch echt aan hoe ver we zijn als genre. Er staan natuurlijk hele grote namen maar ik durf voorzichtig te stellen dat niemand van de headliners meerdere keren in de Nederlandse top40 heeft gestaan, maar dus wel duizenden mensen op been brengt. En in Tilburg dus, niet in Amsterdam ofzo.

Ik denk dat verschillende soorten liefhebbers van het genre steeds dichter bij elkaar komen

Maakt dat uit?
Wel qua toewijding. Het feit dat mensen uit het hele land naar onder de rivieren afreizen om gehuld in bandana in een cirkelpit te springen bij Travis Scott geeft eens te meer aan dat we eigenlijk pas op gang komen. Wellicht preken voor eigen parochie maar bij Leafs stond een lange rij buiten de zaal, die jongen is 15 en dropte enkele weken terug pas z'n eerste EP. Als je Instagram een beetje in gaten hebt gehouden dan heb je kunnen vaststellen dat Nederlandse acts, ook de kleinere, op enorm veel bijval konden rekenen van het Woo Hah publiek.

Wat viel je nog meer op?
Ik denk dat verschillende soorten liefhebbers van het genre steeds dichter bij elkaar komen. Volgens mij kan het meerendeel eigenlijk alles wel waarderen; de Amerikanen net zo veel als het Nederlandse product. Het voelt alsof er nog nauwelijks onderscheid wordt gemaakt, dat is lauw om te zien. Verder mag er volgens mij opgemerkt worden dat er zelfs veel Nederlandse rappers waren die niet eens hoefden op te treden. En de gemoedelijke sfeer natuurlijk, niet waar ik per se van opkijk, maar ik denk dat een krant als Telegraaf zou schrikken van de gezellige sfeer. 

'Spread the gospel'

Totale vreugde dus?
Dat zou ik wel stellen ja. Volgens mij vind ik dit al een tijdje maar je ziet steeds beter hoezeer acts als Yung Nnelg, die niet zo streamen als sommige andere NL rappers, toch een heldenontvangst krijgen op de festivals, daar ben ik blij om. 

Waarom?
Het geeft aan dat de liefhebbers dáár zijn. En dit zijn allemaal mensen die hun zusjes en broertjes gaan vertellen wie Nnelg is, wat SMIB is, wat Black Acid is en misschien zelfs waarom Nas hier was. Zo is het altijd gegaan en als het nu ook weer zo gebeurt komt er steeds meer ruimte voor iedereen om een échte carrière te hebben. 

'Spread the gospel' zou jij zeggen.
Dat gebeurt sowieso, daar ben ik van overtuigd.

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Diggy Dex brengt ode aan zijn vader

Diggy Dex werd door RTL Late Night uitgenodigd rondom de 2Pac film All Eyez On Me. Aan het eind van de uitzending speelde Diggy een nieuw nummer - een soort Dear Papa - dat hij schreef voor zijn vader. Bekijk de video van de uitvoering hier

Diggy Dex brengt ode aan zijn vader

Wrijving onder de loep

Met de release van zijn Omin Juice EP is Aziz Wrijving onder andere langs geweest bij Radio 1 waar hij een uur lang vertelt over zichzelf. Zo noemt hij dat hij lesgeeft bij jeugddetentie en hoe hij eerder iets wilde doen in vormgeving in plaats van muziek. Ook is er een item op YouTube te zien waar hij inhoudelijk in gaat op het maken van de plaat.

Wrijving onder de loep

Jonge reporter ondervraagt Jonna

De jonge Deshano krijgt voor één dag de paarse FunX-microfoon in zijn handen en mag Jonna interviewen. De jonge FunX reporter stelt vragen over meisjes, de FunX Awards en zijn eigen muziek. Bekijk 't interview hier.

Jonge reporter ondervraagt Jonna

Kraanwater kraanwater kraanwater

Je moet denken aan later. Daarom bracht Ome Omar onlangs de videoclip uit van Kraanwater, waarin hij aandacht vraagt voor het stromende wereldwonder. De - nogal trippy - video is te zien op YouTube en beluister de track op de bekende kanalen.

Kraanwater kraanwater kraanwater

Nieuwe video: Josbros - Geruisloos

Josbros Geruisloos

"Real G's move in silence like lasagna" zei een wijs man ooit. Josbros brengt gekke hitte maar beweegt zonder dat de decibelmeter dat registreert. Zijn nieuwe track en video Geruisloos is de opvolger van 100 100 100, en ook deze beat is geproduceerd door Jos zijn alter-ego Jos Blaze (noem hem Jos Blazehoven). De video is gemaakt door Victoire & Festus en de track is (met instrumental) te checken op Spotify en alle andere kanalen. Zelfs Tidal.

De Ark Agenda voor juli

Linde van Nimma

De tweede EP van Linde Schöne is uit en dat moet iedereen weten. De EP is geïnspireerd op de sage van Mariken van Nieumeghen, met bijbehorend artwork van Emiel Steenhuizen. Alle producties op Linde Van Nimma zijn gedaan door Boeboe, alle nummers zijn geschreven door Linde Schöne, en het album bevat een bijdrage van Yung Nnelg. Check Linde van Nimma nu op alle kanalen en ervaar het hele spectrum aan menselijke emoties en misschien wel meer.

Hou Linde in de gaten via haar Facebook

Leafs - Alright (SIROJ FOENKOE EDIT)

Niemand minder dan SIROJ heeft een edit van Leafs - Alright gemaakt voor deze editie van #arkalarm. De tune kwam al voorbij in zijn mixtape So Much Fun Vol. 1 (tip) en is nu ook los te te beluisteren. Dat is okeeeeeeeeeeeee!

Samira Imaankaf - Bekend van Beelspraaak en Merky Paper

 1. Say Anything2 Kleiner
 2. Knight Klein
 3. Karate Kleiner

Brian Elsta(r)k

“Your friendly neighbourhood artist. Armed only with a pencil as sharp as his wits”. Brian Elstak (1980, Zaandam) is beeldend kunstenaar. Hij illustreert, schildert en is een verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Zijn personages ontleent hij uit de popcultuur en uit de hedendaagse samenleving. Elstak maakt deel uit van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief LFMC (Lowrey Foley McClane).

07 Brian

Ark Up Insta

 • De wegwerpcamera van @leafssensei tijdens @dtrh_festival door @noiseynl

  @

  De Wegwerpcamera Van @leafssensei Tijdens @dtrh Festival Door @noiseynl
 • Vannacht interview bij "Start" op @nporadio

  @

  Vannacht Interview Bij 22 Start22 Op @nporadio 1
 • Alles mensen op @oerolterschelling, bedankt!

  @kraantjepappie

  Alles Mensen Op @oerolterschelling Bedankt
 • Vanmiddag productief geweest en tussendoor genoten van de gezonde burgers van @burgertrut met @jennielenamusic #musicinthemaking

  @terilekst

  Vanmiddag Productief Geweest En Tussendoor Genoten Van De Gezonde Burgers Van @burgertrut Met @jennielenamusic Musicinthemaking
 • Vaderdag

  @heffelini

  Vaderdag
 • Power⚡️Rangers, vandaag op Terschelling

  @ramiks

  Power⚡️ Rangers Vandaag Op Terschelling
 • Ruimtevankees

  @

  Ruimtevankees
 • KING 4x

  @murdaworld

  King 4X
 • Ja

  @jiggydje

  Ja
 • HAPPY EID MUBARAK♥️ #eidmubarak

  @

  Happy Eid Mubarak♥️ Eidmubarak
 • In het midden van de chaos en liefde de stilte bezingen. Wat is veelal mooier dan delen? #festival #schippop #golven

  @diggydexofficial

  In Het Midden Van De Chaos En Liefde De Stilte Bezingen Wat Is Veelal Mooier Dan Delen Festival Schippop Golven
 • Feestie

  @kraantjepappie

  Feestie
 • PLEASE DONT TELL MY MOMMA THiS AiNT MARiJUANA

  @

  18947647 130993597476217 8455465556873576448 N
 • Soon

  @jonnafraser

  19227988 112124576068550 5006243489722138624 N
 • @

  19424685 451641635207543 8397345642812276736 N
 • Good conversation FOCUS

  @

  19425119 462701360751140 1312350063569141760 N
 • Random Reviews

  door Simon Dopper

  Random Reviews
  Big Fish Theory / Beautiful Thugger Girls / Promes x Depay

  Wat is een mening die je niet opdringt aan anderen? Inderdaad, verspilde energie. Omdat opkroppen ongezond is reviewt allround visionair Simon Dopper random shit van de afgelopen maand. Gooi bloemen en/of eieren richting zijn gelaat als je hem tegenkomt in de streets afhankelijk van hoe erg hij gelijk heeft. 

  Vince Staples - Big Fish Theory

  Ik kan het erg waarderen dat Vince Staples altijd precies doet waar hij zin in heeft en dat zijn naam in het Nederlands klinkt als Vin’s tepels. Toen ik voor mijn gevoel in de staart van het album de stem van superzangeres BANKS hoorde heb ik in een vlaag van euforie overwogen om “OMG VINCE STAPLES BRINGING BANKS OUT DIT ALBUM IS EEN POSTMODERN PIECE OF GENIUS ART” of zoiets te tweeten, maar ik bevond me op dat moment op de koelafdeling van mijn lokale supermarkt en besloot de voorkeur te geven aan single-tasking, het leven is immers al moeilijk genoeg. 

  Na een paar minuten viel me op dat de inbreng van Vince op de track opvallend nihil was. Een blik op mijn telefoon wees toen uit dat het album al was afgelopen was en mijn spotify randomly was geswitcht naar Begging For Thread, een solo tune van BANKS uit 2014, en wat mij betreft een prima afsluiter van Big Fish, ongeacht het feit dat Vince Staples er precies niks mee te maken heeft. Ondanks een totaal van 78 miljoen streams had ik die track nog nooit gehoord, maar ik ben dan ook ongelofelijk druk.

  Young Thug - Beautiful Thugger Girls

  De onconventionele manier waarop ThuggerThugger1 zijn gitaar op de cover vasthoudt verraadt dat het instrument hoogstwaarschijnlijk slechts dient als decoratief accessoire (ik ga niet fronten ik heb net voor de 86e keer in mijn leven gegoogled hoe je dat woord spelt). Dat is gunstig, want zo loop je in het hypothetische geval dat je met Young Thug aan het chillen bent – iets wat toch op zijn minst de ambitie is van iedereen met zelfrespect – niet het risico dat hij ineens Wonderwall inzet. 

  Het is me bij het luisteren naar Beautiful Thugger Girls al meerdere keren overkomen dat ik bij het beginnen van een liedje aanvankelijk dacht “AARRGHGHG DIT KLINKT ALS JASON MRAZ IN EEN WIJNBAR”, en deze gedachte zich binnen enkele ogenblikken ontpopte tot “AAAARGGH DIT KLINKT ALS JASON MRAZ IN EEN WIJNBAR EN IK BEN HEVIG ONTROERD”. Dankjewel Young Thug, for liedjes als Feel it (hardste Young Thug backing vocals sinds No Way) en Oh Yeah.

  Het maakt me vanaf nu officieel niet meer uit waar Young Thug op springt. Als zijn volgende project een jumpstyle album is met features van Evert ten Napel en Glennis Grace en hij op elke track gebruik maakt van het meest weerzinwekkende instrument aller tijden (inderdaad, de kazoo), wordt het alsnog super hard. 

  Memphis Depay en Quincy Promes - LA Vibes Freestyle 1.0

  Door de excellerende middelmatigheid van de line “media wil me in de sloot alsof ik Joran heet” in de trailer kreeg ik al helemaal zin in deze shit. Ook sta ik forever aan de kant van Memphis sinds de media vielen over het feit dat hij een hoed droeg. Iedereen die vindt dat Memphis geen hoed mag dragen moet per direct een decenniumdurende swaggercursus volgen bij Cam’Ron of iemand anders van Dipset en dan alsnog zijn smoel houden. 

  Tuurlijk, deze tune klinkt naar de tijd dat Maybach Music nog gaande was, maar Promes rapt dat hij schijnt als de zon, en Memphis dat hij niks te bewijzen heeft met in de achtergrond twee toch vrij pontificaal geparkeerde Bentleys – ik kan niet anders dan concluderen dat ik ge-entertained ben. Alleen hoge dingen a matsko, als Memphis en Promes ons naar het WK schieten play this shit at my wake.

  Werknemer van de Maand - juli

  Erwin Vogel - Conducteur

  07 Werknemer

  Still Fresh