De Man Achter De Man

Jiggy vs Jiggy

De Man Achter De Man
Jiggy vs Jiggy Foto door Vadivisuals

Hey Jiggy
Hey hoi

Hoe staat het er mee?
Ja, mag niet klagen nog steeds. Ik wil niet in de herhaling vallen of klinken als een ‘broken record’ zoals de Amerikanen zeggen, maar volgens mij zijn we op een punt met hiphop in Nederland waar we nog nooit eerder waren. Daar ben ik dankbaar voor.

Hier en daar maakte ik natuurlijk wat fouten

Vandaag is het precies 11 jaar geleden dat jouw eerste album uitkwam. Hoe ging dat destijds?
Los van het feit dat je er af en toe even bij stil staat als het een jubileum is van een release of iets anders, sta ik er deze dagen natuurlijk regelmatig bij stil. In die tijd, 2006, studeerde ik nog en trok ik een maximale lening bij de overheid. Daarnaast deed ik links en rechts shows dus ik kon die hele release zelf financieren. Ik had wat ervaring van de albums die ik daarvoor uit had gebracht met DAC dus ik had het idee wel te weten wat ik moest doen om een album uit te brengen. En ik denk dat het ook zo was. Hier en daar maakte ik natuurlijk wat fouten maar in grote lijnen was het een mooie release.

Ik had er vorige week een gesprek over met Sevn

Onvergelijkbaar met nu wel toch?
11 jaar geleden is onvergelijkbaar met nu maar 6 jaar geleden is ook onvergelijkbaar met nu. Ik had er vorige week een gesprek over met Sevn. Ik probeerde hem uit te leggen hoe groot het verschil was. Het is wellicht niet zo boeiend voor de gemiddelde fan van het genre zoals het nu is maar als je er een tijdje in rond loopt dan is het bijna niet te geloven. Zes jaar geleden was het gebruikelijk dat we bij een release 1000 albums kwijt konden bij de grootste ketens, IN TOTAAL! Haha. Dat was het. Zoveel kochten ze er in. Daarna was het een kwestie van tijd voordat de illegale versies online verschijnen en díe werden dan in veel grote aantallen gedownload uiteraard. Je wist als rapper en als label dat dit gebeurde maar je kon er niks aan doen. Als je die tijd hebt meegemaakt dan heb je echt een laagje ‘eelt op je ziel’ zoals Linde het noemt. Het was heel pijnlijk om zo hard te werken aan iets dat je precies geen kut opleverde. 

En nu?
Haha. Ja nu is het op z’n zachtst gezegd beter. Maar we wisten natuurlijk altijd dat het genre zo populair was of in ieder geval kón zijn. Er waren al wel artiesten die tours uitverkochten en hele grote shows deden, dus dat er publiek was stond buiten kijf. 

De downside is dat het meer opportunisten brengt

Is alles beter?
Er zijn meer kansen. Dat is mooi. De downside is dat het meer opportunisten brengt. Mensen die hier komen voor het geld maar verder zonder al te veel bezieling bezig zijn met de cultuur en de muziek, dat is soms irritant. Je moet praten met mensen waarvan je weet dat ze geen reet geven om de muziek, je ziet het in hun ogen, je hoort het aan de manier waarop ze praten. Het is een uitdaging om dan te zeggen “hey, hou anders gewoon je bek, dat is beter voor iedereen.” 

Gaat dat goed komen?
Ik weet niet of het iets is dat goed hoort te komen. The bad komt met the good. Bovendien denk ik dat de waarheid altijd zegeviert. Mensen met eelt op hun ziel. Die winnen. Het is een Blessing in disguise.

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Brian Elstak brengt zijn kinderboek 'Tori' uit

Ten behoeve van een beetje kleur in de kinderboekenscene heeft alleskunstenaar Brian Elstak zich de afgelopen tijd bezig gehouden met het schrijven en illustreren van zijn kinderboek Tori. Het boek is uitgekomen bij Das Mag en geschreven in samenwerking met Karin Amatmoekrim. Haal het boek hier.

Brian Elstak brengt zijn kinderboek 'Tori' uit

Yung Felix officiëel op De Ark

Hoewel Yung Felix al jarenlang Ark-affiliated is, is het nu pas écht officieel gemaakt met inkt en champagne. Felix, welcome to the fam! Wie de streak met producties als Trabajo, Culé, Badman Ollo en Doe Je Dans kan waarderen heeft reden voor een goed humeur: nieuw Yung Felix materiaal op eigen titel is onderweg.

Yung Felix officiëel op De Ark

Josbros & BangBros 101 sessies op Spotify

Public Service Announcement: De 101barz Zomersessies van Josbros en BangBros staan nu ook op Spotify, zodat je ze onderweg vanuit je broekzak kunt pompen.

Omdat wij geven om jullie comfort zullen vanaf nu álle Noah's Ark 101sessies ook op Spotify verschijnen. Wejoooo.

Josbros & BangBros 101 sessies op Spotify

Een gouden verrassing voor Kraantje

Terwijl Kraantje Pappie op een reguliere doordeweekse een promo filmpje voor zijn nieuwe tour aan het opnam kwam daar ineens Simon (van Random Reviews, de rubriek die hij deze maand weer eens heeft laten schieten, omdat hij te druk is met bejaarden helpen met oversteken en gouden platen uitreiken) om de hoek met een Gouden Award voor Crane III, omdat deze meer dan 20.000 units heeft verkocht. Bekijk hier de verrassing voor Kraan.

Een gouden verrassing voor Kraantje

De Ark Agenda voor september

Jonna Fraser live op Lowlands

2017 10 Video Jonna Live

Jonna ging van een local naar global. Gelukkig is deze man van de wereld niet te beroerd om ook een tour in eigen land te doen. Samen met zijn liveband is hij de komende maand te zien op onderstaande plekken. Neem vast een voorproefje met de beelden die 3voor12 schoot tijdens zijn optreden op Lowlands. Tickets haal je via jonnafraser.com

29-09 | Oosterpoort, Groningen [uitverkocht]
06-10 | Bibelot, Dordrecht
08-10 | Melkweg, Amsterdam
12-10 | TivoliVredenburg, Utrecht
13-10 | Metropool, Hengelo
20-10 | Effenaar, Eindhoven
26-10 | Doornroosje, Nijmegen
27-10 | Mezz, Breda

2017 10 Video Jonna

Leafs Adventures

Hoera, het is weer maandag, de dag waarop we een nieuwe episode in het leven van Leafs mogen aanschouwen. In deze editie van Leafs Adventures is hij samen met Josbros te vinden op de shoot van de nieuwste Ark shirts die te verkrijgen zijn op FreshCotton

Video Leafs

Brian Elsta(r)k

“Your friendly neighbourhood artist. Armed only with a pencil as sharp as his wits”. Brian Elstak (1980, Zaandam) is beeldend kunstenaar. Hij illustreert, schildert en is een verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Zijn personages ontleent hij uit de popcultuur en uit de hedendaagse samenleving. Elstak maakt deel uit van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief LFMC (Lowrey Foley McClane).

Het kinderboek 'Tori' van Brian is uitgekomen bij Das Mag en ligt nu in schappen. Bestel het boek nu via de shop.

2017 10 Brian

Ark Up Insta

 • We Woke Up Like This #instaxmini9

  @terilekst

  We Woke Up Like This
 • Stacks halende like...

  @

  Stacks Halende Like
 • On Set

  @jonnafraser

  On Set
 • Rome we komen! #schrijfsessies #maardanwelmetwijn

  @diggydexofficial

  Rome We Komen Schrijfsessies Maardanwelmetwijn
 • Natureboy

  @

  Natureboy
 • Mijn super blije gezicht is te zien op de cover van "Je Moerstaal" @spotify_nl

  @davebudha

  Mijn Super Blije Gezicht Is Te Zien Op De Cover Van 22 Je Moerstaal22 @spotify Nl
 • Merrie Christmas

  @heffelini

  Merrie Christmas
 • Let Me Make You Some Breakfast

  @kraantjepappie

  Let Me Make You Some Breakfast
 • Ik besef elke dag hoe geblessed ik ben met alles en iedereen om me heen its a beautifull day ENJOY IT !

  @

  Ik Besef Elke Dag Hoe Geblessed Ik Ben Met Alles En Iedereen Om Me Heen Its A Beautifull Day Enjoy It
 • Lekker Lekker: Goud, Traag: Goud, Traag: Platina

  @ramiks

  Lekker Lekker Goud Traag Goud Traag Platina
 • Got Off Stage Like

  @

  Got Off Stage Like
 • Achmed, Bilal en een Syrische vluchtelingenchickie in de film 'Niffos'

  @

  New AssetFile
 • Air Fuck Champion

  @murdaworld

  Air Fuck Champion
 • 24 Jaar Alweer

  @

  24 Jaar Alweer
 • Werknemer van de maand

  Simon Dopper — Know it all

  2017 10 Werknemer

  Still Fresh