De Man Achter De Man

Jiggy vs Jiggy

De Man Achter De Man
Jiggy vs Jiggy Foto door VADIVISUALS

Amersfoort. Het strandloze Los Angeles van Nederland. Een plaats met een rijke historie van tabakshandel en bier die, ondanks dat de stad er niet meteen bekend om staat, tevens een belangrijk deel van de Nederlandse popcultuur huisvest. 

Vandaag zit ik hier met de man die zowel achter als voor de schermen actief is voor het in de 'Keistad' gevestigde label 'Noah's Ark'. Ik sprak hem vijf jaar geleden voor het laatst toen hij werd bedankt en geëerd voor zijn werk. Nu leek het me tijd eens bij te kletsen met één van de meer markante figuren van de scene: Jiggy Djé.

Hey Jiggy! Gozer! Hoe staat het met jouw #barzchallenge?
Hey man! Nou, daar vraag je me wat, ik ben nog in het stadium van twijfelen of ik me daar aan moet wagen en dan weet je het wel he?

Wat weet ik dan wel?
Ja, nou, als je daar over na gaat denken is de lol er eigenlijk al vanaf.

Oh ja. Daar zit wat in. En, another number 1!
Ja, das toch top of niet dan? Voor ons is het - net als voor Jonna zelf - de tweede in ons bestaan dus nog steeds heel bijzonder.


zelfs ík heb een gouden plaat aan mijn muur hangen, dat kan niet de bedoeling zijn

Is het voor andere mensen niet bijzonder dan?
Oh vast wel, maar ik kan me voorstellen dat het naarmate het vaker gebeurt iets minder weegt. Zoals met alle gouden platen zeg maar.

Ja, ik begrijp ook dat het op ADE Beats nogal regelmatig is besproken dat het wel erg uit de hand loopt met al die awards.
Dat zou je ook wel kunnen stellen. Niet dat het niet verdiend is natuurlijk. Voor rappers onderling lijkt het bijna prijsschieten soms maar aan de andere kant zie je in andere muziekgenres  in Nederland niet hetzelfde gebeuren, het is niet dat Nick & Simon elke week een foto op hún Insta kunnen zetten dat ze wéér een gouden plaat hebben gepakt. Dus als genre is het nog steeds een prestatie. Maar onderling zou het de onderscheiding iets meer waarde geven als de lat wat hoger lag. Ik bedoel, zelfs ík heb een gouden plaat aan mijn muur hangen, dat kan niet de bedoeling zijn.

En die nummer-1 albums, hoe zwaar tellen die?
Loodzwaar wat mij betreft. Ten eerste zijn het nog steeds niet heel veel artiesten die het hebben gedaan, uit mijn hoofd; Broederliefde, Kleine, Jonna, Ronnie, Lijpe en Sevn. Als ik nu iemand vergeet, sorry. Hoe dan ook, het is nog niet zo lang geleden dat het voor het eerst gebeurde en het is nog steeds een prestatie, je concurreert immers met de allergrootste op deze aarde. Ten tweede is het, hoe je het ook went of keert, een 'even playingfield' en het feit dat rapartiesten zo dominant zijn is niet hun schuld natuurlijk. 

Het opent deuren voor een hele generatie kids die nu opgroeit en ziet wat er mogelijk is

Fair point. Paradigm shift?
Ha! Mijn favoriete woord deze dagen. Jazeker. Je moet ook niet vergeten dat we het hier hebben over artiesten waarover - in negatieve context - met koeienletters zou worden uitgelicht dat ze Surinaams, Marokkaans of Kaapverdiaans zijn. Wat mij betreft is het huge dat Lijpe als eerste Marokkaanse Nederlander een nummer 1 album scoorde. Dat Sevn en Jonna, beide Surinaams, bijna back-to-back op nummer 1 staan. Het opent deuren voor een hele generatie kids die nu opgroeit en ziet wat er mogelijk is. 

Vind je het raar dat daar niet over wordt bericht?
Nee, niet raar, maar het zou wel terecht zijn als het wél gebeurt. 

ARK ARK ARK

The wait is over: Er is een nieuwe Noah's Ark drop. Vanaf 12:30 zijn verschillende ARK hoodies, longsleeves en shirts beschikbaar in de shop op FreshCotton. In deze editie van ARKALARM zie je alvast foto's van de nieuwe ARK kleding. ARK ARK ARK.

ARK ARK ARK @ FreshCotton

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Jonna & Jiggy over Blessed II

De dag voor de release van Jonna z'n nieuwe - en tweede #1 EP - Blessed II verscheen dit interview tussen Jiggy en Jonna. In het item gaan ze langs wat sleutelplekken in Zaandam en bespreken ze de totstandkoming van de nieuwe release.

Jonna & Jiggy over Blessed II

Diggy Dex wint Sena Performers Award 2017

Onlangs werden in Tivoli Vredenburg de Buma NL Awards van 2017 uitgereikt. Op de avond werd Diggy Dex samen met JW Roy gevierd met het winnen van de Sena Performance Award 2017. Ze ontvingen de award voor 'Treur Niet (Ode Aan Het Leven)', die single is het meest gedraaide Nederlandstalige liedje op de radio van 2016.

Diggy Dex wint Sena Performers Award 2017

BangBros in actie

Rondom het album Bruin Brood van BangBros gaven Hef en Murda niet alleen een kijkje in hun leven, ook spraken ze met Puna en FunX over het album. En zong Hef deze versie van California Love.

BangBros in actie

Alle Leafs Adventures

De afgelopen weken ging Leafs op avontuur. Hoewel zijn serie is afgelopen, is er nieuw materiaal onderweg. Tot die tijd hebben we de Leafs Adventures in deze YouTube-playlist gegoten zodat je alle 9 afleveringen kunt terugkijken zonder te hoeven klikken. 

Alle Leafs Adventures

Kom naar de screening

Het gaat gebeuren. Het wordt legendarisch. Nieuw SpaceKees materiaal. Een Screening. Een liveshow van SpaceKees met band. Highly Exclusive. Very Emotional. Paradigma-shiftend. Revolutionair. Exclusief. Godlike. Suave.

Als jij er bij wilt zijn, mail dan waarom je dat wilt naar spacekees@noahsark.nu en wellicht behoor jij tot de chosen ones. 

Ashes Spacekees Suave Premiere Low Res Social 2

De Ark Agenda voor november

Ark Up Insta

 • Love you dad

  @

  Ruimtevankees Love You Dad
 • Kwart over sassy

  @

  Tellemst Kwart Over Sassy
 • Ik: Ewa wat gaan we die volgende album noemen neef? Jiggy: weetkniewollah vraag aan iemand anders. Wat vinden jullie?

  @murdaworld

  Murdaworld Ik Ewa
 • So naar de jeugd man eskede

  @

  Onkeltje So Naar De Jeugd Man Eskede
 • Businessmeeting

  @kraantjepappie

  Kraantjepappie Businessmeeting
 • Bescherm de schoenen

  @

  Leafssensei Bescherm De Schoenen
 • Kapper van ping ping @hiroshimito

  @heffelini

  Heffelini Kapper Van Ping Ping
 • Ff kijken wat Kapitein Onderbroek in huis heeft

  @jonnafraser

  Jonnafraser Ff Kijken Wat Kapitein Onderbroek In Huis Heeft
 • New song with @joyamooi produced by Frankrijk. I'm proud to be part of this!

  @

  M Proud To Be Part Of This
 • i BEAR THE HOLY MARK ALTHOUGH MY SOUL iS DARK

  @

  Ditisjosbros I Bear The Holy Mark Although My Soul I S Dark
 • Don’t ask, don’t tell #liefdesterftnooit

  @diggydexofficial

  Diggydexofficial Don’T Ask Don’T Tell Liefdesterftnooit
 • M'n plaat is bijna af

  @

  N Plaat Is Bijna Af
 • Northface ochtend face.

  @

  Bizzey Northface Ochtend Face
 • Hahaha

  @davebudha

  Davebudha Hahaha
 • PEPRE

  @

  Azizwrijving Pepre
 • Jonna Fraser - Blessed II

  JONNA FRASER DONE DID IT AGAIN.

  "Blessed de eerste week op 1, het is tijd voor twee" – op deze wijze kondigde Jonna op 25 augustus zijn nieuwe project Blessed II aan in Manoeuvres.

  Afgelopen vrijdag was het zover en kwam Blessed II  binnen op nummer 1 in de album top 100. De triomf is niet vrij van symboliek: precies een jaar geleden behaalde Jonna Fraser met Blessed (voorloper van Blessed II) zijn eerste nummer 1 album. Gelijktijdig met Blessed II  verscheen vorige week de single- en videoclip van Architect met bijdragen van Frenna en Sevn Alias.

  Jonna Fraser - Architect ft. Sevn Alias & Frenna

  2017 11 Video Jonna

  Brian Elsta(r)k

  Bekijk de video RFx - Simmer Down ft. Brian Elstak hier

  “Your friendly neighbourhood artist. Armed only with a pencil as sharp as his wits”. Brian Elstak (1980, Zaandam) is beeldend kunstenaar. Hij illustreert, schildert en is een verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Zijn personages ontleent hij uit de popcultuur en uit de hedendaagse samenleving. Elstak maakt deel uit van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief LFMC (Lowrey Foley McClane). Het kinderboek 'Tori' van Brian is uitgekomen bij Das Mag en ligt nu in schappen. Bestel het boek nu via de shop.

  Schermafbeelding 2017 11 06 Om 10 14 27

  BangBros - Bruin Brood

  Hoewel de licht erotische getinte website altijd online gebleven is, zijn de BangBros in de vorm van het iconische rapduo Hef en Murda enorm terug van weggeweest. Het nieuwe album Bruin Brood bevat geen vezels maar gelukkig wel veel hitte, ouderwets goede rapliedjes en features van o.a. Kevin, Crooks, Ronnie Flex en Idaly. Bruin Brood is op alle kanalen te beluisteren. (Tevens staan er erg leuke filmpjes op het Noah's Ark-youtubekanaal met BangBros in de hoofdrol, gun jezelf).

  Ik ben in de wijk net

  Miron Galić is sinds kort afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Je kunt hem misschien kennen van zijn met punchlines doordrenkte twitteraccount. Sinds hij is afgestudeerd verdient Miron bij als ghostwriter voor de Nederlandse rapscène. Hieronder volgt een kleine greep uit zijn private repertoire:


  001. Ik ben in de wijk net een avondwinkel.

  002. Ik ben in de wijk net buurtpreventie.

  003. Ik ben in de wijk net buitenspelen.

  004. Ik ben in de wijk net overlast.

  005. Ik ben in de wijk net avondklok.

  006. Ik ben in de wijk net Jehova's getuigen.

  007. Ik ben in de wijk net collectebus.

  008. Ik ben in de wijk net kinderpostzegels.

  009. Ik ben in de wijk net sneeuwvrij.

  010. Ik ben in de wijk net zomer.

  011. Ik ben in de wijk net schemering.

  012. Ik ben in de wijk net verlof.

  013. Ik ben in de wijk net spijbelen.

  014. Ik ben in de wijk net kinderen.

  015. Ik ben in de wijk net een postcode.

  016. Ik ben in de wijk net postbodes.

  017. Ik ben in de wijk net hooghouden.

  018. Ik ben in de wijk net sociale huurwoning.

  019. Ik ben in de wijk net bijstandsmoeders.

  020. Ik ben in de wijk net stroggelen.

  021. Ik ben in de wijk net hoofdpijn.

  022. Ik ben in de wijk net spugen.

  023. Ik ben in de wijk net arrestatiebevel.

  024. Ik ben in de wijk net je postadres.

  025. Ik ben in de wijk net een huiszoekingsbevel.

  026. Ik ben in de wijk net een GTI.

  027. Ik ben in de wijk net een Turkse vlag.

  028. Ik ben in de wijk net wijkagenten.

  029. Ik ben in de wijk net hongerloon.

  030. Ik ben in de wijk net stigmatisering.

  031. Ik ben in de wijk net rijtjeshuizen.

  032. Ik ben in de wijk net werkloosheid.

  033. Ik ben in de wijk net een hoekhuis.

  034. Ik ben in de wijk net een rotirol.

  035. Ik ben in de wijk net onderduiken.

  036. Ik ben in de wijk net frictie.

  037. Ik ben in de wijk net uitzichtloosheid.

  038. Ik ben in de wijk net 'de politie bellen'.

  039. Ik ben in de wijk net kontje bonken.

  040. Ik ben in de wijk net gebruikers.

  041. Ik ben in de wijk net alcoholverslaving.

  042. Ik ben in de wijk net rijles.

  043. Ik ben in de wijk net geldproblemen.

  044. Ik ben in de wijk net sancties.

  045. Ik ben in de wijk net diversiteit.

  046. Ik ben in de wijk net jongeren.

  047. Ik ben in de wijk net ongelijkheid.

  048. Ik ben in de wijk net vooroordelen.

  049. Ik ben in de wijk net loempia.

  050. Ik ben in de wijk net staking.

  051. Ik ben in de wijk net segragatiemodel.

  052. Ik ben in de wijk net kinderopvang.

  053. Ik ben in de wijk net huishoudelijke hulp.

  054. Ik ben in de wijk net wijkteams.

  055. Ik ben in de wijk net een deurbel.

  056. Ik ben in de wijk net een woninginval.

  057. Ik ben in de wijk net een tip.

  058. Ik ben in de wijk net een wiethok.

  059. Ik ben in de wijk net pleeggezinnen.

  060. Ik ben in de wijk net kinderen van gescheiden ouders.

  061. Ik ben in de wijk net jeugdherinneringen.

  062. Ik ben in de wijk net een trainingspak.

  063. Ik ben in de wijk net meivakantie.

  064. Ik ben in de wijk net PGP.

  065. Ik ben in de wijk net pennywafels.

  066. Ik ben in de wijk net arrestatieteams.

  067. Ik ben in de wijk net huisarrest.

  068. Ik ben in de wijk net pleintjesvoetbal.

  069. Ik ben in de wijk net regionale televisie.

  070. Ik ben in de wijk net handhaving.

  071. Ik ben in de wijk net poorten.

  072. Ik ben in de wijk net kindermishandeling.

  073. Ik ben in de wijk net een schaafwond.

  074. Ik ben in de wijk net vogelgriep.

  075. Ik ben in de wijk net ‘‘Young rich n***a nog steeds kind van de buurt’’.

  Mirra

  Still Fresh