De Man Achter De Man

Jiggy vs. Jiggy

De Man Achter De Man
Jiggy vs. Jiggy

Amersfoort. Het strandloze Los Angeles van Nederland. Een plaats met een rijke historie van tabakshandel en bier die, ondanks dat de stad er niet meteen bekend om staat, tevens een belangrijk deel van de Nederlandse popcultuur huisvest. 

Vandaag zit ik hier met de man die zowel achter als voor de schermen actief is voor het in de 'Keistad' gevestigde label 'Noah's Ark'. Ik sprak hem vijf jaar geleden voor het laatst toen hij werd bedankt en geëerd voor zijn werk. Nu leek het me tijd eens bij te kletsen met één van de meer markante figuren van de scene: Jiggy Djé.

Jullie geven er de brui aan?

Hey!
Yo!

Jullie geven er de brui aan?
Aan wat?

#arkalarm.
Aan dit idee wel ja.

Waarom?
Volgens mij is het belangrijk om dingen om de zoveel tijd te herzien, opnieuw te kalibreren, te kijken of iets nog wel leuk is eigenlijk. Het houdt the juices flowing. 

#arkalarm was niet meer leuk?
Het concept er van is leuk en ik denk ook goed, maar na een tijdje - en dat is met alles zo - sluipt de routine er in en dan moet het weg wat mij betreft.

De routine is niet de plek, de routine is dat wat je doet op die plek.

Routine is niet goed?
Routine is een reeks van handelingen waarbij je niet na hoeft te denken. Ik denk dat het goed is om in stappen; na te denken, nieuwe routine te creëren en dan, wanneer je écht niet meer aan het nadenken bent, weer na te gaan denken. Vragen stellen: waarom doe ik dit? Wat heb ik er aan? Win ik er iets mee? Is er een probleem? Wat is dat probleem? Het verandert je kijk op iets dat anderzijds lijkt alsof het niet leuk is. De routine is niet de plek, de routine is dat wat je doet op die plek.

De plek is?
Hiphop. Noah's Ark. Whatever. Dat is zijn maar termen of namen, wat je kiest te doen er mee is wat bepaalt wat het ís. Ik zou niet kunnen leven met mezelf als ik te lang hetzelfde zou doen. 

"Of je vormt een stroming of gaat tegen de stroom in"
Precies. Dat betekent niet dat als je een stroming hebt gecreëerd, je kunt gaan chillen. Wat mij betreft moet je 'm vormen en er vervolgens weer tegen in. Water dat stil staat gaat rotten immers.

We hebben over de jaren superveel toffe shit gedaan

Als het een stroming is staat het toch niet stil?
Wel aan de oevers.

We raken verdwaald in een metafoor.
I know. 

Gaan jullie nu iets anders doen ter vervanging van?
Daar wordt over nagedacht. We hebben over de jaren superveel toffe shit gedaan in het kader van #arkalarm; Pokoe Maken Terwijl Kees Allemaal Dingen Tegen Je zegt, Overheid Doet Niks, Stappen In De Waggie Bij Jiggy En Praten Over Allemaal Shit, enzovoort. Ik denk dat we daar best wel ahead of the curve mee waren, ik denk dat we dat voort kunnen zetten op een manier die weer vernieuwend is.

Maar in deze vorm gaat het definitief op de schop?
Yes. Zoals het altijd heeft moeten zijn.

Nu in de shop op FreshCotton

Is het echt waar? Ja, het is echt waar. Vanaf nu te verkrijgen: nieuwe, nooit eerder vertoonde, extreem zeldzame ARK accessoires. We're talking sokken, we're talking pins, we're talking caps. We're talking zelfs beanies die hier nog eens achteraan komen op korte termijn. Allemaal in de shop op FreshCotton. Fantastisch om te hebben, geweldig om cadeau te krijgen. Stay fly, juist nu.

2017 12 Flatlay

Noah’s Ark Nieuws: De hoogtepunten van afgelopen maand

Dubbel platina voor host Bizzey

Niet alleen hostte Bizzey de XITE AWARDS en brak hij onlangs zijn enkel, ook brak hij door verschillende goud- en platina-barrieres, en ontving een gouden plaat voor Badman Ollo met Yung Felix, Josylvio en 3robi, 2x platina voor Traag met Kraantje Pappie en Jozo, en nog eens 2x platina voor De Manier van Kraantje. Ook hostte hij de XITE Awards

Dubbel platina voor host Bizzey

Dave Budha bespreekt Tuinen van het Licht

De nieuwe EP Tuinen van het Licht van Dave Budha is uit, en om dit heugelijke feit te bespreken ging Noisey  met Dave langs bij de tuinen van het licht (die schijnen te bestaan). Lees hier het verslag en lees ook vooral het gesprek dat CJP hield met Dave.

Dave Budha bespreekt Tuinen van het Licht

SpaceKees viert SUAVE in Skatecafé

In de afgelopen #arkalarm werd de screening van de full-length-album-beyonce film SUAVE van Spacekees aangekondigd. Noisey volgde SpaceKees op deze historische dag, en maakte er dit verslag van. Bekijk de film op YouTube (met ondertitels aan) en ervaar gevoelens waarvan je niet wist dat je ze in je had. SUAVE is verder ook beschikbaar op alle kanalen.

SpaceKees viert SUAVE in Skatecafé

Kraantje sluit Nooderslag af en pakt 2x platina

Kraantje Pappie sluit Noorderslag af. Ook heeft ie 2x platina ontvangen voor De Manier met Bizzey en voor Traag van Bizzey met Kraan. 

Kraantje sluit Nooderslag af en pakt 2x platina

Aanstaande vrijdag online!

Luid de klokken! Na de drops van Mikado als Mamacita is het aanstaande vrijdag tijd voor het vervolg van FEALS: Adventures. De nieuwe EP van Leafs is evenals FEALS weer volledig geproduceerd door Ramiks. Raak vast in de stemming en bekijk hier, als eerste, het artwork (door LeRoi3) en de 10 tracks tellende tracklist.

01. Mikado
02. Mamacita
03. On Me ft. Sevn Alias
04. Lingo
05. Rockstar Team
06. On The Move
07. Told Ya
08. Dilemma
09. Peng Tings
10. No Love

Leafs Adventures Artwork Door Le Roi3

a kleine

Miron Galić is sinds kort afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem. Je kunt hem misschien kennen van zijn met punchlines doordrenkte twitteraccount. Sinds hij is afgestudeerd verdient Miron bij als ghostwriter voor de Nederlandse rapscène. Voor deze #MirraBarz editie schakelde hij de hulp in van niemand minder dan Ome Omar. Samen maakten zij van de Nederlandse taal hun bitch.

a kleine borstfilet
a kleine tepelhaar
a kleine sperzieboon
a kleine honkbalknuppel
a kleine schermvereniging
a kleine notenboom
a kleine zeeschelp
a kleine neveneffect
a kleine plantsoen
a kleine bruine bonenstaak
a kleine kruiswoordpuzzel
a kleine langlauf traject
a kleine paardenhoef
a kleine winterbal
a kleine nasibal
a kleine ovenschotel
a kleine randpion
a kleine billenkoek
a kleine appelkruimelgebak
a kleine blokfluit
a kleine broodtrommel
a kleine prei
a kleine stuiterbal
a kleine voertuigcontrole
a kleine steenbokskeerkring
a kleine smeerkaas
a trommelvlies
a kleine boekweitpap
a kleine wortelkanaalbehandeling
a kleine bloemetjesgordijn

Mirra

Def Major - Ferrari Dromen EP

Afgelopen vrijdag verscheen Ferrari Dromen, de nieuwe EP van de Schiedamse nachtburgermeester Def Major. Deze emotionele rollercoaster aan kwaliteitsmuziek sleept je gegarandeerd door de winter heen. Ferrari Dromen bevat producties van oa. producties van Davey Donovan, Project Money en Pape, en vocale bijdragen van Momi, Kempi, Hef, Kevin en Rollán.


Ark Up Insta

 • Heal The World

  @murdaworld

  Murdaworld Heal The World
 • @franktelli Thanx voor misschien me allerengste clip. Hef - Hoop nu op youtube en spotify

  @heffelini

  Heffelini @franktelli Thanx Voor Misschien Me Allerengste Clip Hef Hoop Nu Op Youtube En Spotify
 • Blessed.

  @jonnafraser

  Jonnafraser Blessed
 • My crew

  @terilekst

  Terilekst My Crew
 • You know nothing Jon Snow

  @kraantjepappie

  Kraantjepappie You Know Nothing Jon Snow
 • Livin’ the dream baby! #suave Foto: @larslensink

  @

  Ruimtevankees Livin’ The Dream Baby Suave Foto @larslensink
 • Dit is de eerste vrijdag van de rest van je leven. Make it happen.

  @

  Onkeltje Dit Is De Eerste Vrijdag Van De Rest Van Je Leven Make It Happen
 • BLAZEHOVEN DE CHAINSMOKER

  @

  Ditisjosbros Blazehoven De Chainsmoker
 • Better met gips dan dan solo op twee nikes.

  @

  Bizzey Better Met Gips Dan Dan Solo Op Twee Nikes
 • VRIJDAG! @defmajor - Ferrari Dromen EP

  @

  Defmajor Vrijdag @defmajor Ferrari Dromen Ep
 • Emma TV, het station voor patiēnten van het Emma Kinderziekenhuis AMC bestond vandaag 35 jaar en ik had de eer om samen met o.a. @maan.de.st op te treden. Indrukwekkende en mooie dag gehad: hier met Iza van 10 die regelmatig hier ligt maar het hardst straalde van allemaal. Dank! @studioemmatv #emnakinderziekenhuis #amc Foto: @dingenamol

  @diggydexofficial

  Diggydexofficial Emma Tv Het Station Voor Patiēnten Van Het Emma
 • -

  @ramiks

  Ramiks
 • -

  @

  Azizwrijving
 • Foto: @texasschiffmacher

  @

  Tellemst Foto @texasschiffmacher
 • Skuuuuuurt

  @

  Leafssensei Skuuuuuurt
 • -

  @davebudha

  Davebudha
 • De Ark Agenda voor december

  #ARKALARM - een overzicht

  Never forget.

  2017 12 Covers Animated

  Random Reviews

  met Simon Dopper

  Random Reviews
  Chief Keef / FOURCE / Yung Lean

  Speciaal voor deze laatste editie van #arkalarm in haar huidige vorm was ik van plan om een paar Random dingen te Reviewen. Echter is het leven grillig en onvoorspelbaar, net als een gemankeerd tosti-ijzer. Wat nu volgt is een beschrijving drie dingen die ik deze maand wilde reviewen maar niet gereviewt heb. Ik heb hierover gesproken met Miron Galić, afgestudeerd kunstenaar, en volgens hem kan deze benadering worden geclassificeerd als een kunstproject, of op zijn minst als een van de grotere meta-momenten van 2017 (oke ik heb hem niet gesproken dit vind ik zelf).

  Chief Keef - Dedication

  Ik hou van Chief Keef en had zin in dit album. Helaas kon ik het niet reviewen omdat ik zag dat A Boogie Wit A Hoodie erop staat. We mogen niet vergeten dat deze fuckboy deluxe recentelijk nog Lil B in elkaar heeft geslagen met 100 man en een boycot is dus de enige optie.

  Haten op Lil B is haten op life. Haten op Lil B is haten op jezelf. Om deze gruweldaad nog eens goed in perspectief te plaatsen (zodat we ons conditioneren in order to protect the  Based God at all cost) volgen hier zes zaken waaraan je je als fatsoenlijk mens absoluut nooit schuldig zou mogen maken, maar die alsnog minder erg zijn dan Lil B in elkaar slaan:

  - Nesim prefereren boven Qucee
  - iemands voicemail inspreken
  - Hans Teeuwen imitaties na het jaar 2006
  - Ontkennen dat J Cole een middelmatige rapper is
  - Ontkennen dat de holocaust heeft plaatsgevonden
  - een peer laten sneuvelen in je rugzak

  Ps: Toen ik de Noah's Ark stagiaire Unbiased Claire vroeg wat ze van het album vond zei ze: "Sommige nummers zijn dope, sommige mwah". Dit album lijkt me daarmee een prima alomvattende metafoor voor het leven.

  FOURCE - Love Me

  Het junior songfestival kent een geschiedenis die hoofdzakelijk bestaat uit pieken net een Xenos in de kerstperiode. Ik had dus helemaal zin om deze video van FOURCE (de 4 jongens die Nederland dit jaar vertegenwoordigen) te reviewen. Helaas ging dat niet omdat het bombardement aan impressies zo heftig was dat mijn hoofd ervan is vastgelopen. Als je wil weten wat ik bedoel, maar niet het hele ding wil zien, skip dan even naar 1:15, alwaar een jongen in een oranje trui zijn liefde aan een meisje verklaart middels de zin 'je post een foto en zelfs zonder filter is 'ie lit' ik weet niet wie verantwoordelijk is voor het schrijven van deze misogyne technocontent maar gefeliciteerd met het vernietigen van een hele generatie jonge vrouwen.

  Yung Lean - Strangers

  Ook wilde ik Strangers van Yung Lean graag reviewen maar ook dat ging helaas niet, voornamelijk omdat ik er niet een mega-uitgesproken mening over heb. Op Pitchfork zeiden ze dat het zijn beste werk tot op heden was ofzoiets, en dat is niet waar, maar alsnog is dit wel een topalbum om een week of 6 op repeat te hebben in een iglo, wat precies is wat ik nu ga doen, bel me niet voor leuke shit, tjallas.

  De favoriete tunes van Josbros

  Josblaze aka Blazehoven the take over. Waar luistert de beste man zelf naar? Hij heeft speciaal voor #arkalarm een playlist gemaakt met zijn favoriete tunes van het afgelopen jaar. Duik in de schedel van Josbros 

  Luister ook vooral naar wat Josbros zelf maakt.

  Samira Imaankaf - Bekend van Beelspraaak en Merky Paper

  1. Def2 Final
  2. Def3 Final
  3. Def Final

  Brian Elsta(r)k

  “Your friendly neighbourhood artist. Armed only with a pencil as sharp as his wits”. Brian Elstak (1980, Zaandam) is beeldend kunstenaar. Hij illustreert, schildert en is een verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Zijn personages ontleent hij uit de popcultuur en uit de hedendaagse samenleving. Elstak maakt deel uit van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief LFMC (Lowrey Foley McClane). Het kinderboek 'Tori' van Brian is uitgekomen bij Das Mag en ligt nu in schappen. Bestel het boek nu via de shop.

  2017 12 Brian

  Kwame Kwanzaa: On The Kijk Uit

  #arkalarm stopt er in deze vorm mee. :( Dit is dus de laatste keer dat ik jullie kan tippen met mijn favoriete, nieuwe acts. Dit keer doe ik het even anders tho. Aangezien het einde van het jaar nadert en in de afgelopen tijd zo veel dope acts zijn bijgekomen. Bij deze een korte opsomming van artiesten die jullie in de toekomst moeten checken.

  Black Acid: 
  Mijn vriendin heeft mij fan gemaakt en ik kan maar niet stoppen met luisteren naar 'Eigen Schuld'

  Soul Trash:
  Ik was al om bij 'Why Stressen'. Hele dope collectief dat me doet denken aan Zwart Licht wayback.

  Narco Polo:
  Narco + FNMLAS is een scary sight. Check 'Stout' als je wilt weten.

  Ocho & Ibs:
  'IJscoman' is wel een van mijn favoriete zomer knallers van het jaar. Voor mij een reden geweest om de rest van hun muziek te beluisteren. Geen spijt van gehad. 

  Wakeem:
  Als je 'Afa De Gwaan' of 'BladieBla' niet hebt gehoord ben je echt lacking. Wakeem is echt een aanrader

  T.Dutty: 
  Be on de kijk uit voor T.Dutty hoor! 'Plaats Delict' is uit en het checken waard.

  Volg Kwame Kwanzaa op Twitter voor een gezonde dosis tips.

  Werknemers van de Maand - december

  Niek & Patje - makers van greatness (en ARKALARM).

  Werknemervandemaand

  Still Fresh